Англосаксонска политика и Србија у 20. веку

06/12/2013

Почетком 20. века почиње јавно да се говори о позадинској политици коју воде велике светске силе, а чији потези утичу на Балкан. Већина политичких стручњака, активно пратећи и анализирајући историју, сложно истиче да многи политички потези повучени на Балканском полуострву, стижу од Англосаксонаца, тачније из Велике Британије. На ову тему, у Трибини младих новосадског Културног центра, говорили су стручни и компетентни предавачи др Мирослав Свирчевић и др Александар Гајић. 

У четвртој серији политичких трибина, посетиоци Културног центра Новог Сада могли су да чују како и на који начин су Велика Британија, а касније и Америка, утицале на политичке потезе на Балкану, а посебно на политичке одлуке у нашој земљи. Др Мирослав Свирчевић хронолошки је објаснио како су се Енглези понашали према Србији, нагласивши да је њихов први и основни циљ био да не дозволе Русији да се приближи и оствари политичке интересе са нашом земљом. Главни разлог за то био је страх од јачања Русије , али и промена енглеске политике, након Првог светског рата, која и даље тежи ка уништењу Русије, али и суровијим политичким потезима ка Србији. 
-Када кажемо Англосаксонска политика јасно је да мислимо на Велику Британију. Генерални правац Енглеске у 19. веку био је уништити Русију и сачувати Османско царство, како би Велика Британија остала највећа светска сила. Кроз историју, она има стално један циљ, не дозволити Русији да се пробије до Јадранског мора и Блиског Истока. – рекао је Свирчевић, објашњавајући какве је политичке потезе наша земља морала да повлачи како би опстала и сачувала свој територијални интегритет. 

Чак иако у неким случајевима, услед различитих погрешних потеза, наша земља, али и остатак Балкана, нису успевали да остваре добро за себе, они су на неки начин опстајали, и то у углавном уз помоћ својих савезника. Србија је често била насамарена и вековима уназад тај сценарио је врло пажљиво био изрежиран и добро припремљен. Др Александар Гајић истиче да и данас не престаје контрола и политички утицај Англосаксонаца на нашу земљу и Балкан, која је део обода и веза Европе преко Блиског Истока.

– Балкан и наша земља су најкраћи стратешки пут за избијање на средоземна и топла мора. Стога се не дозвољава да се створи држава која ће контролисати корита Дунава и излазити на два мора.- рекао је Гајић, објашњавајући да овај стратешко геоплитички циљ дуги низ година не дозвољва нашој земљи да напредује, те је контролишу велике светске силе. 

У другом делу, након излагања гостију, публика је имала прилику да постави питања у вези са темом трибине. Присутне су највише занималии политички потези које је наша земља недавно повукла, али и колико англосаксонска политика има утицаја на то. Стручњаци су врло радо одговарали, те су и најавили нова истраживања и чињенице која имају везе са садашњом политиком наше земље и утицајем спољашње политике на њу.

Фото: Ана Јовичић

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=EQae2RfWJN4[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=BAFkvhP_brQ[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања