Američki udar na Siriju, uzroci i posledice

26/04/2018

Tribina „Američki udar na Siriju, uzroci i posledice” održana je u četvrtak, 26. aprila u Klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je Nemanja Starović, istoričar.

Autor je podsetio na događaj u noći između 13. i 14. aprila kada su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska izvršile udar krstarećim raketama na više lokacija pod kontrolom sirijske vlade, na kojima se navodno proizvodi hemijsko oružje.

Neposredan uzrok za bombardovanje, kako je predstavljeno u medijima, bio je navodni napad hemijskim oružjem 7. aprila u gradiću Duma. Sudeći po kasnijim informacijama, tog napada hemijskim oružjem izgleda nije ni bilo.

Bombardovanje od strane SAD-a, Britanije i Francuske „novim, lepim i pametnim raketama”, kako je predsednik Tramp napisao na svom tviter nalogu, trajalo je nepunih sat vremena. Ispaljeno je više od stotinu raketa, uglavnom na prethodno evakuisane objekte. Ljudskih žrtava nije bilo.

– Uprkos žustrim upozorenjima, ruske snage nisu reagovale, budući da se na meti nisu našle baze u kojima je prisutan njihov vojni personal, a sirijska protivvazdušna odbrana je, po sopstvenim navodima, oborila oko 70 procenata ispaljenih raketa – rekao je Starović i dodao da je američki ministar odbrane odmah posle napada poručio da akcija neće biti nastavljena, dok je predsednik Tramp misiju proglasio uspešnom.

Po Starovićevom viđenju, glavna motivacija za ovaj napad na Siriju zapravo je ogroman pritisak „duboke države” (konglomerat vojno-industrijskog kompleksa uticajnih ljudi iz diplomatije, Stejt departmenta i pravosuđa) na Trampa. „Duboka država” iz senke rukovodi najvažnijim političkim i ekonomskim procesima u Americi.

Taj pritisak ogleda se na nekoliko načina, a jedan je istraga o navodnom ruskom mešanju u američke izbore. Istragu vodi specijalni tužilac Robert Maler, koga Tramp može da smeni, ali to neće učiniti jer bi time priznao da ima razloga za sumnje.

Starović je zaključio da su SAD nezadovoljne situacijom da Iran, Rusija i Turska odlučuju o sudbini Sirije i ovaj napad je služio da se pokažu „mišići” Amerike, koja želi da učestvuje u donošenju konačnog rešenja. Za Francusku je to bila prilika da se nametne na svetskoj političkoj sceni kao spoljni „motor” EU i američki saveznik.

Osvrnuvši se na ponašanje Rusije tokom napada, Starović je kazao da su mnogi očekivali konkretniji ruski odgovor, ali je podsetio da ni predsednik Putin, a ni ministar odbrane i premijer nisu koristili oštru retoriku. Najoštriji je bio ruski ambasador u Damasku koji je rekao da njegova zemlja neće dozvoliti da bude ugrožen njen personal u Siriji.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja