Aleksandar Gatalica: VELIKI RAT

11/01/2013

Promocija knjige
Aleksandar Gatalica: VELIKI RAT
(roman, Mono i Manjana, Beograd, 2012) * Kandidat za NIN-ovu nagradu

Učestvuju: Aleksandar Jerkov, Aleksandar Gatalica

Kulturni centar Novog Sada, Katolička porta 5, II sprat
Petak, 11. januar 2013. sala „Tribina mladih“, 19 sati

 

O autoru

ALEKSANDAR GATALICA rođen je 1964. godine u Beogradu gde je diplomirao Opštu književnost i teoriju književnosti, sa starogrčkim jezikom. Objavio je romane Linije života (nagrada „Miloš Crnjanski“ i „Giorgio la Pira“ u Italiji), Naličja, Kraj, Euripidova smrt i Nevidljivi (nagrada „Stevan Sremac“) kao i cikluse priča Mimikrije, Vek (nagrade „Ivo Andrić“ i „Umberto Saba“ u Italiji), Beograd za strance, Dijalog sa opsenama i Dnevnik poraženih neimara. Proza Aleksandra Gatalice objavljivana je u svim književnim časopisima u nekadašnjoj Jugoslaviji i Srbiji. Knjige i pripovetke su mu prevedene na sve važnije evropske jezike.
Iako su sve tri knjige potpuno samostalne, novi roman Veliki rat, zajedno sa knjigama Nevidljivi i Vek (treće izdanje, Mono i Manjana, 2012), predstavlja završni deo svojevrsne trilogije o XX veku Aleksandra Gatalice.

O knjizi

Veliki rat je epski velik, a savremen roman o najvećem istorijskom preokretu na početku dvadesetog veka. Nije to samo portret izvanredno mnogo ljudskih sudbina, već ubedljiva slika sloma velike nade u srećnu budućnost čovečanstva. Usred tog potresnog događaja nižu se neodoljive epizode o nečemu što je i stvarno i neverovatno, i izmišljeno i proživljeno, trijumfuju ljudska osećanja i senka pobede ostavlja svoj trag.
Prateći sudbine preko sedamdeset junaka, na svim zaraćenim stranama, Gatalica je oblikovao pobednike i poražene, generale i operske pevače, vojnike i špijune, male, obične ljude uspevajući da obuhvati čitavu epohu.
Ima u ovoj knjizi nesvakidašnje ambicije, tužnih i veselih sudbina, primera neviđenog, ali i sasvim uzaludnog heroizma.
Veliki rat nijednog trenutka ne postaje istorijska hronika jer se od dokumenta razvija do neverovatnih otkrića gradeći jaku, upečatljivu priču pravog romana i velikog umetničkog dela.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja