ALEKSANDAR DUNĐERIN – PROMOCIJA KNJIGA „DEMONI ODLAZE 1 I 2“

28/03/2015

 

 

Prikazi i kritike srpske književne pozornice

 

 

Promocija knjiga Aleksandra Dunđerina „Demoni odlaze 1 i 2“ održana je na Tribini mladih Kulturng centra Novog  Sada. O delima, osim autora, govorili su književni kritičar Mileta Aćimović Ivkov i književnik Franja Petrinović. Posetioci su, između ostalog, imali priliku da čuju koje su to odlike romana, podeljenog u dva toma.

Prvi tom pokušava da definiše i objasni okolnosti i suštinu idejnih sukoba na srpskoj književnoj pozornici na početku 21. veka. Književni kritičar Mileta Aćimović rekao je da je autor želeo da postigne više ciljeva.

 – Nema književnosti bez krvi koja kroz nju protiče. Aleksandar Dunđerin je želeo da kroz dva vrlo korisna teksta koja su okvirna, bude provučen jasan vrednosni poredak. Taj poredak je vidljiv i prikazan je u knjizi u kojoj je autor napravio jasnu redukciju na one pisce čijim se opusom i bavio- rekao je Ivkov.

Svako od tri poglavlja, posle uvodnih tekstova koji govore o uzrocima i posledicama nastanka fenomena „evropejstva“, „jugoslovenstva“, „anacionalnosti“ i „antinacionalnosti“, „nacionalnosti“, „antievropejstva“ i „antijugoslovenstva“, te „novog larpurlartizma“, sadrži književne kritike, ukupno njih četrdeset i osam, koje na sveobuhvatan način  interpretiraju i ocenjuju prozna ostvarenja nastala na srpskom jeziku u Srbiji i regionu do 2014. godine.

Književnik Franja Petrinović rekao je da se Aleksandar Dunđerin ne bavi samo teorijom književnih ideja, već ideja uopšte.

Drugi tom, tačnije “Demoni odlaze 2”  sadrži razgovore i polemike koje je Aleksandar Dunđerin vodio od 2005. do 2014. godine sa srpskim književnicima, umetnicima i proučavaocima umetnosti, uglavnom onim čija su dela tumačena u prvom tomu knjige: Miroslav Toholj, Rajko Petrov Nogo, Brana Crnčević, Momo Kapor, Dragan Lakićević, Matija Bećković, Miro Vuksanović, Siniša Pavić, Siniša Kovačević, Zoran Živković, Sava Damjanov, Boris Malagurski, Aleksandar Vulin, Slobodan Vladušić, Nikola Malović, Marko Krstić, Ivan Negrišorac, Sreten Ugričić, Vladimir Kecmanović i Predrag Radonjić. Ovi razgovori predstavljaju i svojevrsne umetničke portrete sagovornika, koji u značajnoj meri upotpunjuju teze, stavove i ideje izrečene u prethodnoj knjizi, bilo da ih pojedini pisci podržavaju i dalje produbljuju i razgranavaju, bilo da ih opovrgavaju. Da bi slika književnog sukoba na početku 21. veka bila još potpunija, „Demoni odlaze 2“ završava se poglavljem u kojem se nalaze polemike koje je autor vodio sa pojedinim piscima koji su aktivno učestvovali u „ratu za srpsku književnost“.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja