„ALAUDA KVARTET“- KONCERT

17/03/2015

 

Mladi gudači oduševili Novosađane

 

IMG_3002

 

Sjajan koncert „Alauda kvarteta“ održan je u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada, a ovaj sastav koji čine Kristina Prats-Kosta (prva violina) Milan Berginc (druga violina) Roslin Lovton (viola) i Elena Kapelleti (violončelo) formiran je 2011. godine na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu, a Berginc kaže da su sada prvi put nastupali u Novom Sadu.  Članovi kvarteta dolaze iz četiri različita dela Evrope, ali ih od prvog susreta vezuje ljubav prema kamernoj muzici i snažna želja da istraže i usavrše repertoar gudačkih kvarteta.

-Pre novosadskog nastupa svirali smo u Pančevu u Kulturnom centru, i to su nam, zapravo, prvi koncerti u Srbiji. Atmosfera je bila odlična, publike je bilo dosta, iako je nastup, sticajem okolnosti, bio zakazan za podne. Novosađani i Pančevci su imali priliku da čuju malo moderniji program. Koncert smo započeli sa Hajdnovim kvartetom opus 74, broj 1 u c duru, jer je to ipak malo klasičnije, a nakon toga smo izveli kvartet broj 2 Bele Bartoka, jer je ove godine godišnjica njegove smrti. Za kraj smo ostavili jedno moderno delo, gudački kvartet broj 1 Adama Kumbsa, koji je mlad i perspektivni kompozitor iz Velike Britanije-rekao je Milan Berginc.

Najznačajniji dosadašnji uspeh kvarteta je to što su u ovoj godini godini, izabrani za umetnike godine londonske Park Lejn grupe. Pre toga, 2012. godine osvojili su drugu nagradu na prestižnom takmičenju gudačkih kvarteteta „Vulf Volfinson“ na Kraljevskoj muzičkoj akademiji. Izborili su se za mesto u kvartet studiju Daveja Poznanskog, što im je otvorilo vrata za veliki broj master programa sa pedagozima iz eminentnih gudačkih kvarteta kao što su Endelion, Emerson, Emperor, Ešer…

Kvartet je završio master studije na RAM, gde i dalje radi sa profesorom Jone Tornom iz Badke kvarteta. U 2014. godini završili su i master studije kamerne muzike na Visokoj školi za muziku, pozorište i medije u Hanoveru, gde im je profesor bio Oliver Vil iz Kus kvarteta. Pored redovnih časova rade sa Belce kvartetom. Od 2014. učestvuju u programu „Pro Kvartet“ u Francuskoj sa profesorom Ginterom Pihlerom. Takođe su imali čast da rade sa profesorom Kolinom Dejvisom doajenom klasične muzike.

Izabrani su za mlađe saradnike u nastavi kamerne muzike na RAM 2014. godine. Osim vrednog pedagoškog iskustva ovo imenovanje je kvartetu donelo veliki broj koncerata, uključujući i nastup na proslavi jubileja britanskog kompozitora Majkla Kempa Tipeta. Pored nastupa u Britaniji učestvovali su na većem broju festivala u Evropi, imali koncertne turneje u Španiji, Italiji i Nemačkoj. U martu 2014. godine usledila je premijerna turneja u Kini sa deset nastupa u ekskluzivnim koncertnim prostorima, među kojima se posebno ističe Nacionalni centar umetnosti u Pekingu.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=EFSpu5i_2k0[/youtube]

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja