Komunikacija ili prekid komunikacije? – Otvorena izložba slika Ksenije Kovačević

05/08/2014

Sinoć u Likovnom salonu novosadskog Kulturnog centra otvorena je izložba serije slika akril na platnu autorke Ksenije Kovačević pod nazivom „Jabuka“ (Apple). Izložbu je otvorio istoričar umetnosti Čedomir Janičić, koji je o autorki i njenom radu rekao sledeće:

–  Problemom neverbalne komunikacije Ksenija ukazuje na kompleksnost društvene situacije u kojoj se komunikacija odvija: interpretacije, kulturno-antropološkog nasleđa, društvenih normi, ali i podsvesnih automatskih reakcija, koji svi zajedno, ma kako bili međusobno isključivi, ipak deluju u prostoru želja onih koji komuniciraju, želja da uopšte nešto kažu i čuju/ vide. U svojim slikama Ksenija koristi brojne likovne citate, ubacuje lajtmotive inspirisane naivnom i primitivnom umetnošću; u celini je ekspresivna sa jednostavnim figurama ali neretko bogatom marginalnom dekoracijom, njene teme su ili žanrovski uslovljene ili se pretvaraju u svojstven transmedijski refren, poput rečnika neverbalne komunikacije.

Autorka Ksenija Kovačević studirala je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, a kako je i sama izjavila da posle više od 10 godina prvi put samostalno izlaže svoje radove u ovom gradu, iako je učestvovala na mnogim festivalima sa svojim video radovima.

Svi zainteresovani sugrađani ovu interesantnu izložbu mogu da pogledaju do 22. avgusta u prostorijama Likovnog salona Kulturnog centra Novog Sada.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1-WqulJu9PA[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja