Predavanje dr Jelene Todorović Lazić na temu „Partije zelenih u Srbiji – prvi deo“ na Jutjub kanalu KCNS

16/11/2021

Predavanje dr Jelene Todorović Lazić na temu „Partije zelenih u Srbiji – prvi deo“ (16. 11. 2021) možete pogledati  na našem Jutjub kanalu.

U uvodnom predavanju o partijama zelenih u Srbiji, dr Todorović Lazić istakla je da je ova tema mnogo opširnija i kompleksnija nego što bi se to na prvi mah moglo učiniti. Reč je o partijama koje su nastale kao naslednice ekoloških pokreta. Iako prvobitno za cilj nisu imale vlast, to se promenilo nakon što su postale deo vladajućih koalicija. Međutim, kako dr Todorović Lazić navodi, „nemaju samo partije Zelenih ekološke programe već i mnoge druge mejnstrim (mainstream) partije imaju i ekološki deo stranačkog programa“, kako bi se javnosti pokazalo da je stranka moderna jer joj je stalo i do ekoloških problema.

Prva zelena stranka u Srbiji osnovana je kada i većina ostalih političkih partija, u osvit višepartizma 1990. godine, a njeni osnivači bili su univerzitetski profesori, ekološki i antinuklearni aktivisti. Dr Todorović Lazić gledaocima ukazuje na interesantan podatak – u Srbiji je 2009. godine postojalo čak 26 partija Zelenih, od čega su 24 za zelenim predznakom izbrisane nakon preregistracije.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja