Predavanje istoričara Milovana Balabana na temu „Crna Gora i julska kriza 1914“ na Jutjub kanalu KCNS

28/10/2021

Predavanje istoričara Milovana Balabana na temu „Crna Gora i julska kriza 1914“ (28. 10. 2021) možete pogledati  na našem Jutjub kanalu.

Kao zanimljivosti vezane za temu o kojoj je na ovoj tribini bilo reči, Milovan Balaban je istakao brojne nedorečenosti kada su u pitanju uloga i stav Crne Gore povodom atentata na Franca Ferdinanda, zatim ultimatuma poslatog Srbiji od strane Austrougarske – koji su naposletku eskalirali u rat velikih razmera. Ipak, Balaban naglašava da srpski narod u Crnoj Gori nije imao nedoumica da li bi trebalo da se uključi u sukob, kakav god ishod bio, a najbolji reprezent ove misli bili su ljudi koji su na pravi način shvatali zajednički svetosavski i kosovski kult, ostavljen u amanet od strane predaka.

Crna Gora je često doživljavana kao remetilački faktor jer je bila nesiguran partner i nije se mogla kontrolisati. Zbog toga je u predvečerje rata vladala ideja kako bi je trebalo ubediti da ostane neutralna. Međutim, javno mnjenje u Crnoj Gori izražavalo je revolt čak i povodom blaćenja Srbije u štampi, dok je kralj Nikola bio u dilemi zbog bojazni od ruske reakcije. „Bilo je samo pitanje forme kako će Crna Gora ući u rat“ – istakao je Balaban, uz detaljno objašnjenje kako je na sudbinu srpskog naroda uticao ovaj potez.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja