CENTAR „SRCE“ OBELEŽIO DAN PREVENCIJE SAMOUBISTVA

10/09/2021

Centar za emotivnu podršku i prevenciju samoubistva „Srce“ je deseti septembar – Dan prevencije samoubistva – obeležio uličnom akcijom u centru Novog Sada, panelom „Pripazi na ton – doprinos medija prevenciji suicida“ i radionicom „Koje su alternative samoubistvu?“, koja je održana u 20 časova u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

Slogan koji ove godine prati dan koji je na međunarodnom nivou ustanovljen pre gotovo dvadeset godina jeste „Stvaranje nade kroz akciju“.

Tanja Bokun i Gordana Planinčić, volonterke Centra „Srce“, u okviru radionice predstavile su grafikon koji svedoči o drastičnom smanjenju broja samoubistava u Srbiji od devedesetih godina do danas, ali i ukazale na to da je „svaki izgubljen život previše“. Kroz predstavljanje principa rada Centra „Srce“, ukazivanja na stigmu koja se najčešće vezuje uz suicid i razgovor o podršci u zajednici, volonterke su sa publikom povele razgovor o fenomenu samoubistva i njegovim alternativama. Deo diskusije bio je posvećen interakciji sa posetiocima radionice, odnosno njihovom obrazloženju popularnih zabluda o samoubistvu koje su nasumično odabrali.

Poruka koju su volonterke na kraju radionice uputile jeste osnovni princip rada Centra, odnosno ćutanje i slušanje onog kome je pomoć potrebna umesto smišljanja odgovora i pokušaja savetovanja ili odgovaranja.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja