Predavanje Srđana Graovca na temu „Odnosi između Tita i Staljina – epilog sukoba“ na Jutjub kanalu KCNS

05/07/2021

Predavanje Srđana Graovca na temu „Odnosi između Tita i Staljina – epilog sukoba“ (5. 7. 2021) možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

Kriza u odnosima dve zemlje započela je 1947. godine, a eskalirala je Rezolucijom Infirmbiroa 28. juna 1948.  Međutim, ni srpska ni ruska javnost pa ni visoki državni funkcioneri nisu imali uvid u detalje sukoba, niti uopšte o postojanju bilo kakvih nesuglasica. O tome se u štampi i na televiziji nije govorilo, takve vesti nisu objavljivane. Samo je najuži krug Titovih i Staljinovih ljudi bio obavešten o stvarnom stanju i o pravoj prirodi odnosa između Tita i Staljina.

Ne samo da je sukob imao važnost za jugoslovensku zajednicu, već je imao globalni značaj, a do njega je doveo veliki broj sitnih incidenata. Kap koja je prelila čašu bila je veoma agresivna spoljna politika koju je Tito vodio, pre svega odbijajući da se povinuje zahtevima Staljina, što je i dovelo do rezolucije Informbiroa, kada su sovjeti odlučili da „slome“ Jugoslaviju. Međutim, nakon Staljinove iznenadne smrti popustili su pritisci između dve zemlje.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja