Predavanje političkog analitičara Lazara Slepčeva na temu „Portreti Antike: Protagora i Gorgija“ na Jutjub kanalu KCNS

27/02/2021

Predavanje Lazara Slepčeva, političkog analitičara, na temu „Portreti Antike: Protagora i Gorgija“ možete pogledati ( 27. 2. 2021 ) na našem Jutjub kanalu.

Sofisti bili su grupa grčkih predsokratskih filozofa, koji su u istoriji grčke antičke filozofije nazivani kao učitelji znanja i lepog govora. Njihovo učenje svodilo se pre svega na retorici, poetici i gramatici, ali i u etici, gde stadaju teorija o državi, zakonu, moralu i pravu.

Sofisti su razvili jedan novi odnos prema govoru kao moćnu argumentativnu tehniku.

Najistaknutiji među njima bili su Protagora iz Abdere, Gorgija iz Leotinoja, Hipijas iz Elisa, Prodikos i Antifon.

Predavač je centralni segment predanja posvetio Protagori, tvorcu poznatog aforizma: „Čovek je mera svih stvari, pri čemu svaki čovek ima svoju posebnu istinu“, a zatim i Georgiju čije su osnovne teme izražene u tri stava: ništa ne postoji, ako nešto postoji onda je nespoznatljivo, čak i ako se može spoznati, ne može se izraziti i objasniti.

Posle njih filozofskom antičkom scenom dominirali su Sokrat, Platon i Aristotel, u čijem učenjima je i vrhunac antičke filozofske misli.

Sve što se o sofistima zna preneseno je preko Platona, koji je prema njima bio vrlo kritičan, zato što su se oni, po njegovom mišljenju, predstavljali kao učitelji o stvarima o kojima nisu dovoljno znali.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja