Predavanje istoričara Milovana Balabana na temu „Dostojevski i ruska imperijalna ideja“ 28. decembra na Jutjub kanalu KCNS

25/12/2020

Predavanje istoričara Milovana Balabana na temu „Dostojevski i ruska imperijalna ideja“ možete pogledati u ponedeljak, 28. decembra, u 20 časova na zvaničnom Jutjub kanalu KCNS.

Na predavanju će biti reči o vizijama Dostojevskog vezanim za istoriju Rusije, Evrope, ali i čitavog sveta. Dakle tema će biti, osim osvrta na život i književnog opusa ruskog pisca, viđenje uloge Rusije u svetskoj istoriji. Rusija je baštinila ideju vizantijskog carstva, a koji je smisao te ideje i kako se ona percepira iz ugla Dostojevskog, te na koji način se ona razlikuje od zapadne imperijalne ideje, pokušaćemo da objasnimo na predavanju.

Dostojevski kroz svoja književna dela, ali i publicističke članke zaokružuje svoju ideju pravoslavne imperije i njenog značaja, kako za ruski narod tako i za ostale, pre svega evropske narode. Antiherojima (koji ovaj svet vide kao đavolji haos i teže da ga ili unište ili u totalu ovladaju njim) u svojim književnim delima Dostojevski suprotstavlja heroje, koji su čuvari one praiskonske istine, samog Gospoda Isusa Hrista, koji će ovladati svetom posle svih muka kroz koje će on proći. 

Otud će na predavanju akcenat biti i na Dostojevskom kao tragaocem za Hristom i kao pozitivnom proroku, nadahnutom vizionaru budućnosti Rusije. Veliki ruski genije smatra da Rusi, ali pre svega pravoslavlje ima specifičnu i sudbonosnu ulogu u celokupnoj istoriji sveta, što je ujedno najznačajnija karakteristika ruske imperijalne ideje u očima Dostojevskog.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja