Predavanje Mirele Lončar na temu „Aktivnosti Organizacije islamske saradnje u cilju širenja Ume: slučaj takozvanog Kosova“ na Jutjub kanalu KCNS

11/09/2020

Predavanje Mirele Lončar na temu „Aktivnosti Organizacije islamske saradnje u cilju širenja Ume: slučaj takozvanog Kosova“ (11. 09. 2020) možete pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kultunog centra Novog Sada.

 Politikolog Mirela Lončar predavanje je započela ukazivanjem na značaj religije u međunarodnim odnosima, da bi potom govorila o nastanku Organizacije islamske saradnje. U sklopu toga, Lončareva je pojasnila koji su ciljevi organizacije i koliko su značajne njihove povelje iz 1972. i 2008. godine, kao i šta predstavlja Kairska deklaracija. „Ono što je bitno za nas i za današnje predavanje jeste da Kairska deklaracija ističe da je islamska Uma najbolja nacija koja treba da vodi čovečanstvo“, rekla je Mirela Lončar. Potom je pojasnila principe islamskog prava i njegovog odnosa prema državama koje nisu muslimanske.

 U nastavku je bilo reči o delovanju Organizacije islamske saradnje na tlu Kosova i Metohije, kao i o razlozima zbog kojih je ovoj organizaciji značajno proglašenje nezavisnosti Kosova. „Ono što je svakako jako bitno za ovo predavanje, jeste da kažemo da Organizacija islamske saradnje konstantno donosi rezolucije u kojima poziva države članice da priznaju takozvano Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu“, dodala je Mirela Lončar. Potom je govorila o mogućnosti Kosova da bude članica ove organizacije i pogodnosti njegovog tla za razvoj islamskog ekstremizma, a zatim se osvrnula na posetu delegacije Srbije i Kosova u SAD koja se dogodila početkom ovog meseca, čime je predavanje privedeno kraju.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja