SEDMA LETNJA DŽEZ AKADEMIJA NOVI SAD – DORTMUND

17/05/2017

LETNJA DŽEZ AKADEMIJA NOVI SAD – DORTMUND
SUMMER JAZZ ACADEMY – NOVI SAD DORTMUND
15 – 22. JUL 2017.
Novi Sad
Prijavljivanje za učešće u radu traje od  20. maja do 14. jula 2017. godine
*
O Letnjoj džez akademiji Novi Sad – Dortmund

Ove, 2017. godine Letnja džez akademija Novi Sad – Dortmund će se dogoditi sedmi put. Iz naslova projekta se već vidi da se projekat realizuje kao deo saradnje bratskih gradova, Novog Sada i Dortmunda, koja traje sada već oko tri decenije. I ove 2017. godine Kulturni centar Novog Sada će organizovati ovaj događaj u saradnji sa Muzičkom školom „Isidor Bajićˮ.  Direktna saradnja KCNS-a sa džez umetnicima iz Dortmunda traje već 15 godina, a započela je gostovanjem Big Band-a Džez Akademije Glenn Buschmann na Novosadskom džez festivalu. Saradnja se širila, dobijala nove sadržaje i dimenzije, a deo ove lepe priče o saradnji je svakako i Letnja džez akademija Novi Sad – Dortmund, koja je nastala kao dobra posledica saradnje sa saksofonistom i profesorom na Džez Akademiji „Glenn Buschmannˮ, Uve Platom i kao potreba mladih muzičara iz Novog Sada, džez muzičara uopšte, da svoje znanje i umeće proširuju, da se „svira zajednoˮ. U svim ovim godinama, osim muzičara iz Novog Sada koji učestvuju u radu Letnje džez akademije Novi Sad – Dortmund, polaznici su i naši gosti, džez muzičari iz Dortmunda, deset polaznika, što ovoj saradnji daje poseban ugođaj.

Osim što se uči i svira džez, sklapaju se i prijateljstva, nastaju ideje o zajedničkim projektima. Zahvaljujući gradovima Dortmundu i Novom Sadu i drugim partnerima i sufinansijerima, učešće u radu Letnje džez akademije nema kotizaciju. Svih ovih godina interesovanje mladih džez muzičara za učešće u radu Letnje džez akademije samo raste.  Za Letnju džez akademiju se interesuju i muzičari iz drugih gradova Srbije, što je posebno lepo, zato što se širi glas o ovom projektu, i zbog toga što je veliko interesovanje za džez muziku među mladima. Nadamo se da će tako biti i ove, 2017. godine.

Tako je u nizu prethodnih godina učešće u radu Letnje džez akademije Novi Sad – Dortmund uzelo učešće po nekoliko muzičara iz drugih naših gradova (Beograd, Sombor, Subotica, Bačka Palanka, Inđija, Kragujevac, Zrenjanin…). Nadamo se da će se stvoriti uslovi u narednim godinama, a bilo bi lepo da se to dogodi već u 2018. godini, da Letnja džez akademija u Novom Sadu dobije šire mogućnosti, da se stvore uslovi za njeno proširenje. Ideju imamo, a znamo da je održiva.

Postoji nada i vera da će Letnja džez akademija biti još dugo tema i da će se naći među onim projektima koji će biti interesantni Gradu Novom Sadu kao vredan kulturni događaj, kako sada, tako i u bliskoj budućnosti, koji je doprineo da Novi Sad dobije titulu Evropske prestonice kulture u 2021. godini. Ako bude tako, Letnja džez akademija Novi Sad – Dortmund će se održavati kao nukleus projekta, koji će se proširiti do 2021. godine.

Ove 2017. godine Letnja džez akademija Novi Sad – Dortmund će imati nekoliko događaja, koji će se okrenuti prema javnosti. Biće to koncerti polaznika i profesora sa Letnje džez akademije, lepa muzička druženja koje nazivamo Džem Sešn, a koje Novosađani veoma vole; i još bar jedan džez koncert domaćeg benda. Naše nastojanje jeste da ovaj projekat obogati letnju kulturnu ponudu grada Novog Sada.

INFORMACIJE O PROFESORIMA: 

Uwe Plath, saksofon

Gregory Gaynair, klavir

Sithara Schimaniak, glas

Klaus Heimann, truba

Miroslav Karlović, bubnjevi

Vanja Kevrešan, gitara

Fedor Ruškuc, kontrabas

Igor Molnar Đango, bas gitara

Majtež Mikuletič, trombon

Prijave za Letnju džez akademiju Novi Sad – Dortmund možete naći ovde, popuniti ih i putem imejla uputiti na navedene adrese, a možete se prijaviti i lično, dolaskom u Kulturni centar Novog Sada, na adresi Novi Sad, Katolička porta 5.
Pitanja postavite putem imejla, putem telefona, ili lično, u KCNS.
Dobro došli!

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja