Održano predavanje o kulturnoj i političkoj istoriji Srba u Novom Sadu

19/04/2016

Istoričar dr Goran Vasin održao je predavanje pod nazivom „Kulturna i politička istorija Srba u Novom Sadu 1861-1914“ u ponedeljak 18. aprila na „Tribini mladih„.

Na početku svog izlaganja autor tribine istakao je da tema kulturnog i političkog razvoja Novog Sada od Blagoveštanskog sabora do početka Velikog rata predstavlja centralni i najvažniji deo istorije Srba na području južne Ugarske.

DSC_0242
dr Goran Vasin

-Ovo je tema o kojoj kada bi se pisalo i pričalo trebalo bi više od jednog predavanja. O njoj su pisali eminentni srpski istoričari od Jove Adamovića pa do najnovijeg vremena. Sve što je nejbitnije u istoriji prečanskih Srba u južnoj Ugarskoj desilo se u tom periodu – rekao je dr Vasin

Vasin je govorio o uticaju i ulozi najpoznatijih Srba toga vremena koji su živeli i radili na ovim prostorima i svojim delima su ostavili dubok trag u celokupnoj kulturnoj i političkoj istoriji grada. Period o kome je govorio pun je velikih dešavanja i promena koje su uticale ne samo na Srbe u Ugarskoj nego na ceo srpski narod. Istakao je veliki značaja preseljenja Matice srpske u Novi Sad kao krovne ustanove kulture koja se održala kroz vekove. Događaji koji su promenili tokove istorije ostavili su velike tragove i na današnji kulturni i politički izgled grada koji, kako je Vasin istakao, u sebi još uvek nosi korene liberalno-demokratske tradicije i šarolike sredine koja ga čini autentičnim.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=53CqYgH2q4o[/youtube]

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja