POLET-ite u sedamdesete!

20/05/2013

U Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada (KCNS) otvorena je izložba „Polet: Ekonomska propaganda u Jugoslaviji 1969 – 1980.“, na kojoj su predstavljeni novinski oglasi objavljeni u nedeljniku „Ekonomska politika“. Izložbu je u Kulturnom centru Novog Sada otvorila Milanka Brkić, članica Gradskog veća za kulturu, dok je pre toga izložbenu postavku mogla videti i beogradska publika. Posetioci se razgledanjem propagandnih oglasa mogu upoznati sa estetikom reklama domaćih i stranih firmi koje su se pre četiri decenije oglašavale u bivšoj Jugoslaviji. Veliki broj jugoslovenskih firmi čiji su propagandni oglasi izloženi u Likovnom salonu KCNS, nažalost nije „preživeo“ brutalnu tranziciju i privatizaciju nakon raspada SFRJ. Tako se reklame, koje su u tom vremenu imale manipulativni karakter, u današnjem svetlu na širem planu mogu čitati i kao pouzdano arhivsko skladište informacija o zlatnom dobu zemlje koja je u međuvremenu iščezla. Otvarajući izložbu članica Gradskog veća za kulturu, Milanka Brkić, napomenula je da je izložba značajan istorijski dokument, ali i uvid u to da se nekad na ovim prostorima živelo drugačije. 

– Veoma mi je drago što sam u prilici da, u ime gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i u svoje lično ime, autorima i organizatorima izložbe poželim dobrodošlicu u Novi Sad, a Novosađanima dobrodošlicu na izložbu, koju je u Beogradu videlo oko 6 hiljada posetilaca. Ova izložba podsetiće nas na vremena kada smo živeli pristojno, a mlade ljude će upoznati sa činjenicom da su ljudi tada umeli i mogli da proizvode mnogo toga- kazala je na samom otvaranju Milanka Brkić. 

Bogata vizuelna građa kategorizovana je na više od 50 svetlećih panoa, koji na najbolji način prenose duh vremena i svedoče o društvenom ustrojstvu perioda koji se prikazuje. Izložba će biti otvorena za posetioce u Likovnom salonu KCNS-a do 25. maja, dok je za sve posetioce u “Noći muzeja”, u subotu, 18. maja, organizovano specijalno vođenje i razgovor sa autorima izložbe.

Foto: Ana Jovičić

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2U62tDZJpwU[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OmBHUZPudwI[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja