Slađana Milošević – Revolucionarni koncept arhetipa muške žene

10/05/2013

U Kulturnom centru Novog Sada predstavljena je knjiga „Civilizacija i žena – muška žena“ koju je napisala i objavila pop ikona Slađana Milošević.
-Proteklih nekoliko godina izolovala sam se od sveta i živela kao pustinjak ili monah, jer nije bilo vremena ni za jednu drugu aktivnost osim čitanja, sažimanja i sintetizovanja hiljada stranica materijala, uz implementiranje znanja i životnog iskustva. Da bi napisala ovu knjigu, morala sam da proučavam mnoge oblasti, a sam finiš je bio veoma krizan, kako to obično biva i kako autori često posustanu pri kraju nekog obimnog dela. Namerno kažemo obimno, a ne veliko, jer će o tom epitetu suditi istorija, čitaoci i kritika. Knjigu sam sa 150 napisanih strana pokazala prijatelju Zoranu Milivojeviću i to je u to vreme bio samo koncept. On je prepoznao da ima vrednost, drugačiji pristup i viđenje i da postoje određene ideje koje bi trebalo plasirati. A, upravo je tu prvi put plasiran revolucionarni koncept arhetipa muške žene, s tim da sam tu tezu htela dodatno da poduprem zbog težine koju nosi i to ne samo svojom idejom, jer ona nije dovoljna, već i argumentima koji bi potkrepili njenu validnost i vrednost. Dokazivala sam je kroz istorijsku građu koju sam prikupljala, da bi pokazala kako je sudbina žene tretirana kroz istoriju čovečanstva, rekla je Slađana Milošević i dodala da je sramota što nemamo Katedru za ženske studije, pogotovo kada se ima u vidu da su u trećem talasu feminizma krajem devedesetih godina reevaluirana i prepravljena mnoga izdanja udžbenika, enciklopedija i istorijskih dela na zapadu, te da je kroz reviziju pokazano i dokazano da je ženska strana istorije izostavljena i izopštena iz te literature.
-To želim da postignem u našoj kulturi – rekla je Slađana Milošević.
Psihoterapeut Zoran Milivojević konstatovao je da je ovo delo, kao i sama Slađana Milošević izvan i iznad konvencija i pravila.
-Ona je inovativna i drugačija, postavlja retko originalna i neobična pitanja, a sada i daje takve odgovore. Uvek se osećam obogaćenim u njenom pristvu, rekao je Milivojević.

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WNhh_2HM-kM&noredirect=1[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HFzfcwA49ho[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja