Otvoren 7. međunarodni festival proze

18/04/2013

Ovogodišnji, sedmi međunarodni festival proze “Prosefest” otvoren je u sredu u Kulturnom centru Novog Sada, a na samom otvaranju manifestacije gostima iz zemlje i inostranstva obratio se direktor KCNS doktor Andrej Fajgelj.
-Kulturni centar Novog Sada organizuje niz vrednih umetničkih manifestacija, ali je ovaj naročito značajan zbog činjenice da mladi sve manje čitaju. Ne bih ja tu činjenicu pripisao tome da smo na nižem kulturnom i civilizacijskom stupnju razvoja, već delom i novim i modernim medijima, na kojima se danas piše više nego ikada. Međutim, to nije razlog da zaboravimo knjigu i spisateljsku profesiju – zato je ovo prilika ne samo da se sretnu najbolji pisci današnjice, kao i da porazgovaraju sa mlađim naraštajima, već i da ti mlađi kroz dodir sa knjigom krenu njihovim putem i da jednog dana oni zauzmu prva i najznačajnija mesta na ovakvim manifestacijama. Moram se ovom prilikom zahvaliti našem uredničkom timu, ali i školama sa kojima sarađujemo, volonterima, učenicima, koji su i pisci i urednici i svima koji su dali doprinos ovogodišnjem festivalu proze. Dobrodošli!- rekao je Fajgelj.

Posle njega, prisutnima se obratio čuveni srpski književnik Radovan Beli Marković koji je pročitao zanimljiv literarni uradak koji suštinski predstavlja omaž knjizi, da bi svoje izlaganje završio rečima:
-Nadam se da će ovo duhovno dobro potrajati mnogo godina – rekao je Marković.

Potom je uručenje nagrade „Milovan Vidaković“ piscu Davidu Alabahari najavio predsednik organizacionog odbora festivala proze Nenad Šaponja. On je u kraćem izlaganju rekao kako je David Albahari četiri decenije simbol proze, a makar dve decenije sinonim za priču i pripovedanje.
-On unosi svetlo u trenutni mrak proze, a njegovo pisanje čini čitaoce srećnim – rekao je Šaponja i dodao se Albahari na neki način ovom nagradom „vraća“ u Novi Sad, na mesto početka svoje karijere.
-Mnogim prisutnim piscima sam Albahari je bio uzor ili urednik. Moram da naglasim da su svi pisci koje ovde prisustvuju već na neki način nagrađeni, jer je naša selekcija, prosto rečeno „best of“ u datom trenutku – istakao je Šaponja.

Albahariju je nagradu uručila Milanka Brkić, član Gradskog veća za kulturu, koja je pritom izjavila kako veruje da će ova nagrada dodatno dobiti na autoritetu zbog imena i reputacije dobitnika.
-Smisao književnih nagrada, između ostalog, jeste da uputi čitaoce ka knjizi i ja verujem da će ova nagrada uputiti nove čitaoce ka vašim delima – rekla je Brkićeva.

Ovogodišnji dobitnik nagrade „Milovan Vidaković“ započeo je obraćanje publici citatom kako je „svaka nagrada ustvari kazna“, a potom pojasnio šta za njega znači ovo priznanje.
-Kada prođe početna radost i splasne euforija, počne preispitivanje. Zato nagrada ima dvostruko značenje za svakog pisca – prvo počne preispitivanje sopstvenog dela, da li je ono zaista toliko dobro i da li je ima potrebnu vrednost, a sa svakim čitanjem deluje vam sve bleđe i neuverljivije, uprkos uveravanju kritike i čitalaca. Ponekad se pitate da li su čitaoci i kritika zaista na pravi način protumačili i prepoznali ono što ste napisali, da li ste to preneli na pravi način – rekao je Albahari i simpatičnom dosetkom potvrdio Šaponjinu tezu da se vraća na „mesto početka“.

Uručenje nagrade propratile su gotovo dvominutne ovacije pune Tribine mladih Kulturnog centra Novog Sada.
Na ovogodišnjem Prozafestu učestvuju neka od najznačajnijih imena koja su trenutno aktuelna na evropskom književnoj sceni kao što su Nedim Gursel, Soe Valdes, Olga Tokarčuk, Bekim Sejranović, Uglješa Šajtinac, Aleksandar Gatalica, nagrađeni David Albahari i Novosađanin Đorđe Pisarev.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja