Drugi dan festivala „Poezika“

07/06/2015

U prostorijama novosadskog Kulturnog centra, kao i u galeriji ITD koja se nalazi na Petrovaradinskoj tvrđavi, uspešno je održan i drugi festivalski dan autorske muzike pod nazivom “Poezika”. Ovaj put prisutnim gostima je omogućena svojevrsna prilika da pored muzičkog dela programa, budno isprate i radionicu koju je vodila Katarina Juvančić pod nazivom “Probudimo uspavanke u nama”, ali i da pogledaju inspirativni dokumentarni film „A night in Zagreb”.

Na Tribini mladih zainteresovanim Novosađanima  predstavila se beogradska umetnica Mirjana Marinković, koja je ujedno i pobednik konkursa za posebne aktere. Titulu laureata ovog festivala, zavrednila je pesmom „Uspavanka“.

 –Sama pesma postoji duži vremenski period, tačnije dve godine. Meni je lično drago da je ova pesma, koja je prevashodno posvećena porodici i kruni jedne porodice (deci), zavrednela ovako visoko mesto na festivalu. U mom stvaralaštvu je zastupljeno više pravaca, ali ih sve ujedinjuje iskrena ljubav prema muzici. Kada vas izvestan tekst dodirne, onda na njega sasvim spontano siđe i muzika – zaključila je Mirjana.

Nakon Mirjaninog nastupa, na Tribini mladih se pojavila i makedonska predstavnica “TELEMAMA”. Ona nam je ujedno i otkrila pojedine detalje svog muzičkog opredeljenja.

Primarno sam vizuelna umetnica, a samom muzikom sam počela da se bavim za vreme trudnoće. Moje pesme su na makedonskom jeziku, što je izazov u odnosu na engleski jezik. Za sada imam deset autorskih pesama, što mi pruža mogućnost da sada već održim mali samostalni koncert. Moja muzika odiše tonalitetom uspavanki, ali to naravno ne znači da bežim od drugačijih zvukova – reči su „TELEMAMA“.

Nešto kasnije, sa početkom od 22 časa, u prostorijama Velike sale KCNS, pojavio se i “CHRIS ECKMAN i BERNARD KOGOVŠEG” , opravdavši ulogu zvezde večeri.

Zainteresovani građani sam festival mogu posetiti i danas, tačnije mogu posetiti Tribinu mladih od 18 časova, i tako podržati radionicu “Muzičke priče – Music Talks“(Dušan Strajnić, Stray Dogg, Srbija).

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja