Antilogika slike na svom putu u galeriji „Canvas“

13/05/2015

Monografija „Antilogika slike“ u izdanju Kulturnog centra Novog Sada, predstavljena je u Art galeriji „Canvas“. O slikama i pričama koje se nalaze u ovoj nesvakidašnjoj knjizi govorili su istaknuti pisac i esejista Branko Kukić, doajen srpskog novinarstva Milan Vlajčić, kao i zamenica direktora Kulturnog centra Novog Sada Sunčica Marković.

Da je ova monografija jedan odličan spoj umetnika i pisaca, govori i činjenica velike posete i zainteresovanosti Beograđana, koji su došli u velikom broju, te i da su sve monografije rasprodate. Istaknuti umetnik Slavko Krunić, po čijem odabiru su izložena dela eminentnih slikara, i zamenica direktora novosadskog Kulturnog centra Sunčica Marković zahvalili su se na velikoj poseti ali i podršci umetnika koji se nalaze u ovoj monografiji. Svoja dela izložili su: Mihajlo Đoković Tikalo, Aleksandar Luković Lukijan, Dejan Ulardžić, Slavko Krunić, Zoran Krulj, Nemanja Mitrović, Snežana Petrović, Otto Rapp Momčilo Macanović, Dado Đurić, Vojo Stanić, Silvano Braido, Plamen Legkostup,Penio Penev, Gančo Karabadžakov Dok su tekstove za ova dela napisali sledeći pisci: Aleksandar Gatalica, David Albahari, Ljubica Arsić, Borivoj Gerzić, Ivana Dimić, Dragan Jovanović Danilov, Nemanja Mitrović, Mirjana Ognjanović, Aleksandar Palavestra, Ivan Tokin, Dragan Ranković, Uglješa Šajtinac, Val Mond (Velika Britanija), Elodi Pinel (Francuska), Harald Voetman Kristijansen (Danska).

Okosnica priča iz ove neobične monografije su određene slike, sagledane kroz humor, ironiju, grotesku, apsurd. Zamisao podrazumeva interakciju slike i teksta, te su stoga pisci, po predlogu Marijane Ognjanović, pozvani  da napišu kratku priču „prema motivima“ slike nekog od slikara.

Eminentni pisac i esejista Branko Kukić rekao je da ga ovo veče podseća na jednu promociji gde su takođe među ostalim posetiocima bili istaknuti pisci i slikari. – Ono što me je u ovoj knjizi iznenadilo, dok sam je čitao, jeste osećanje da su slikari dekadentni a da su svi pisci u duhu vremena. Kada se slikari i pisci spoje, znači da je došlo vreme bespokoja. I to znači da je došlo vreme promene. – rekao je Kukić. Postavka koja se sastoji od radova istaknutih umetnika i pisaca za Milana Vlajčića predstavlja sjajan spoj Slavka Krunića i Marijane Ognjanović. Izložba „Antilogika slike“ nakon predstavljanja u Novom Sadu, Šabcu, Knjaževcu stigla je i do  Beograda i nastavlja svoj put kroz Srbiju, Bugarsku, Italiju, Crnu Goru, Sloveniju i Bosnu.

Ovo je bila prilika, da Kulturni centar Novog Sada ispuni želju slikarke Milice Grbić, koja je svoja  dela dala na aukciju, a čiji je prihod želela da pokloni mladom neafirmisanom umetniku kao podstrek i motivisanje. Gospođa Grbić je odabir umetnika prepustila Kulturnom centru Novog Sada, te smo se odlučila za najmlađeg umetnika, Dušana Krtolicu koji je svoje radove predstavio publici izložbom „Čuvar Nojeve barke“ . Zamenica direktora KCNS-a Sunčica Marković, uručila  je novčani prihod koji je dobijen od ove aukcije, poželevši mu u ime Kulturnog centra da ostvari svoju želju i ilustruje enciklopediju o životinjama.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja