Dunavski internacionalni seminar 01.04 – 4.04.

31/03/2015

 

Organizacioni odbor za kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, posebnu pažnju posvećuje obrazovnim i participativnim projektima namenjenih mladima. U prethodnom periodu je stoga organizovan niz projekata sa ciljem uključivanja omladine u kulturne događaje na teritoriji Novog Sada, sa posebnim akcentom na međunarodnu kulturnu saradnju. Ovakve manifestacije zasigurno će imati prioritet i ubuduće, a predstavljaće i veoma značajan deo strategije i aplikacije za sprovođenje programa Evropske prestonice kulture.

Organizator seminara je Centar za istraživanje Dunavskog regiona iz Novog Sada koji se bavi organizacijom seminara i drugih manifestacije u oblasti istraživanja ovog regiona. Projekat je realizovan u saradnji sa Evropskom dunavskom akademijom (EDA), javnim institucijama i privatnim preduzećima, kao i domaćim i stranim partnerima iz Dunavskog regiona.

U skladu sa navedenim, Odbor je odlučio da podrži održavanje Dunavskog internacionalnog seminara, koji okuplja 25 mladih stručnjaka iz oblasti Dunavskog regiona sa ciljem neformalne edukacije, umrežavanja i saradnje mladih u ovoj važnoj geografskoj oblasti. Učesnici seminara su mladi istraživači, studenti masterskih i doktorskih studija, kao i postdiplomci iz različitih zemalja Dunavskog regiona. Ovaj projekat je usmeren i na sticanje novih znanja iz oblasti Dunavskih istraživanja, ali i suočavanju sa izazovima i problemima mladih u ovoj regiji.

Dunavski internacionalni seminar održaće se u prostorijama Kulturnog centra Novog Sada u periodu od 1. do 4. aprila 2015. godine. Biće održano pet predavanja, dve panel diskusije, predavanja predstavnika uspešnih kompanija, organizovana poseta muzeju i obilazak grada, a svečano će biti zatvoren uz dodelu sertifikata učesnicima u gradskim institucijama.

Usklađenost projekta Dunavski internacionalni seminar sa projektom Novi Sad 2021 se može uvideti kroz različite segmente. Dunavski internacionalni seminar predstavlja multietnički, multikulturalni i multikonfesionalni projekat, čija je svrha upoznavanje učesnika sa regionalnim karakteristikama iz različitih oblasti, između ostalog i kulture. Zbog svoje specifične geopolitičke i geografske pozicije, Novi Sad predstavlja idealan izbor za održavanje ovakvog seminara. Imajući u vidu istorijske i kulturne karakteristike Novog Sada, jasno je da grad predstavlja interkulturalnu sredinu, a kao takav se izdvaja i evoluira u centar Podunavskog basena. Ovakav razvoj situacije ima direktan uticaj na kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture. Promocija gradskih kulturnih kapaciteta i sadržaja prvo u zemljama regiona, a zatim i cele Evrope, ima uticaj na uspešnost kampanje i sprovođenje projekta Novi Sad 2021. Ova studijska poseta učesnika iz zemalja Dunavskog regiona biće prilika da se prikažu svi kulturni kapaciteti Novog Sada, kao i istorijsko nasleđa koje grad poseduje, počev od spomenika, pa sve do poseta bitnim institucijama koje su nadležne za razvoj grada. U okviru ovog seminara biće organizovana prezentacija kulturne i kreativne industrije, čiji razvoj doprinosi da Novi Sad postane jedan od pionira u ovoj oblasti u Podunavskom basenu.

Kao što je već navedeno, ovo je samo jedan u nizu projekata namenjenih međunarodnoj i regionalnoj saradnji mladih u oblasti kulture, umetnosti i neformalnog obrazovanja koji je organizovan u okviru projekta kandidature za Evropsku prestonicu kulture. U aprilu prethodne godine je u organizaciji Odbora, a uz finansijsku pomoć iz evropskih fondova održan seminar pod nazivom „Omladinskih aktivizam mladih i interkulturni dijalog“, koji je okupio 30 mladih kulturnih delatnika iz cele Evrope. Ovo je i prilika da se podsetimo navedenog seminara, a video materijal možete pogledati ovde.

Agendu seminara možete pogledati ovde.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja