OSMI „ANTIĆEVI DANI“- ODAVANJE POŠTE ČUVENOM PESNIKU

15/03/2015

 

Mikini stihovi su u srcima čitalaca svih uzrasta

 

DSC_4234

 

Poslednjeg dana ovogodišnje manifestacije „Antićevi dani“, član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović, u ime grada, odao je poštu našem velikom pesniku položivši cveće na njegov grob i na spomen bistu u Dunavskom parku. Ispred Mikine biste dramska umetnica Sanja Radišić je rekla da je Antić jedan od najčitanijih i najvoljenijih srpskih pesnika.

 -Nije bez razloga izabran upravo ovaj datum. Na današnji dan 14. marta 1932. godine u Mokrinu je rođen ovaj voljeni stvaralac, koji je iza sebe ostavio mnogo vrednih pesama koje i dalje sa lakoćom nalaze mesto u srcima čitalaca svih uzrasta. Privrženost koju osećamo prema njemu potiče, sigurno,  još iz detinjstva. Kada smo prvi put uvideli da postoji jedan pesnik koji nas razume kada ni mi sami sebe ne razumemo, i koji u pesmi uspeva da uobliči sve što osećamo. Jednom prilikom Antić je sličnu misao izrazio govoreći: „Moje pesme nisu pesme nego pisma svakome od vas. One nisu u ovim rečima, već u vama, a reči se upotrebljavaju samo kao ključevi da se otključaju vrata iza kojih neka poezija već doživljena, već završena, već mnogo puta rečena, čeka zatvorena da je neko oslobodi“-rekla je Radišićeva.

U znak sećanja na Miku Antića dve njegove pesme iz zbirke „Plavi čuperak“ izrecitovale su učenice Osnovne škole „Marija Trandafil“ iz Veternika Nikolina Zeljko i Staša Maćešić.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=v62ha0_1ulc[/youtube]

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja