ОСМИ „АНТИЋЕВИ ДАНИ“- ИЗЛОЖБА ИЗДАЊА „ПЛАВОГ ЧУПЕРКА“

12/03/2015

 

Сви старимо само је Микина књига увек млада

 

DSC_3257

Изложбом издања „Плавог чуперка“ у Ликовном салону Културног центра Новог Сада, почели су овогодишњи осми „Антићеви дани“ који ће трајати до суботе 14. марта. Посетиоци су на овој занимљивој изложби могли да виде многобројна издања чувене збирке песама, али и оригинални рукопис Микине истоимене песме. Атмосферу је употпунио драмски уметник Бошко Петров, који је прочитао песму „Плави чуперак“.

Изложбу су отворили Драшко Ређеп и Раша Попов, а Ређеп је рекао да прича о Доријану Греју у случају „Плавог чуперка“ има огроман смисао, јер ми старимо а „Плави чуперак“, коме је тек 50 година, младолик и другачији, траје у великим тиражима и на разним географским дестинацијама.

-Овај тренутак је узбудљив јер сам ја пре равно 50 година промовисао прво издање ове збирке песама у београдском Атељеу 212. Тај рукопис има занимљиву причу јер је годину и по дана „обилазио“ разне издаваче да би се коначно појавио пред младим покољењем. Против ове књиге били су такозвани „овлашћени модернисти“, скроз поникли из строге централе надреализма, док су наши традиционални писци и те како помагали њено издавање. Антић је овом књигом постао један од лидера модерне, нове осећајности у дечијој поезији. „Плави чуперак“ је несумњиво наша најпопуларнија књига, јер су њени тиражи много већи него тиражи неких дела наше класичне књижевности-додао је Ређеп.

Раша Попов је испричао неке детаље из Антићеве биографије и нагласио да је он био „вишеструки дух“ и мултиталентован човек. Такође, како је рекао, Мика је био милосрдан и добре душе, али исто тако жесток и робустан. Био је посебан али су га многи, како је додао, погрешно разумели.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=rPqTrMqI9Xw[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања