ART LINK 2013 – Furstenfeldbruk 19 – 29.05.2013.

11/06/2013

„Povezani sa Novim Sadom“, „Umetnost bez granica“, „Umetnička razmena sa Kulturnim centrom iz Srbije“ samo su neki od naslova iz nemačkih novina koje su propratile gostovanje šest likovnih umetnika iz Novog Sada u projektu „Art link“ koji organizuje Kulturni centar Novog Sada. Novosadski umetnici Slobodan Knežević Abi, Miloš Vujanović, Ana Novaković, Karolina Mudrinski, Nebojša Lazić i Maja Erdeljanin su boravili u nemačkom gradu Furstenfeldbruk gde im je udruženje Kulturverkštat „Haus 10“ bilo domaćin tokom deset dana boravka i zajedničkog rada sa nemačkim kolegama slikarima: Štefani fon Hojos, Štefan Vemajer, Hansjurgen Fogel, Gabriele Šreder, Roza Čau, Štefan Jutner, Ingrid Redlih-Pfund.

Prvi deoprojekta likovnog programa Kulturnog centra Novog Sada„Art link“,  realizovan je prošlog leta, kada je sedam umetnika iz ovog Udruženja iz Nemačke učestvovalo sa našim umetnicima u Sremskim Karlovcima na prvoj „Art link“ koloniji.Drugi deo projekta realizovan je poslednjih desed dana maja ove godine u Nemačkoj. Naši umetnici radili su u ateljeima u sklopu manastirskog kompleksa Furstenfeldbruka, pored kojih se nalaze i galerija, muzej, centrala tog udruženja, radionice, bioskop i nekoliko restorana. Boravak je bio izuzetno prijatan, materijal za umetnike obezbeđen, a na svakom koraku se osetilo da je „Art link“ organizovan na visokom nivou i da su Nemci učinili sve da našim umetnicima boravak bude koristan.

Gradska uprava Furstenfeldbruka je bila jedan od pokrovitelja projekta i trebalo je da sa završne izložbe umetničkih radova na koloniji dobije na poklon jedan rad, međutim, oni su insistirali da otkupe rad naše umetnice Ane Novaković koja je bila i najmlađi učesnik „Art link“-a. Jedan dan su umetnici bili u poseti i našoj konzulki Nataši Rašević u Minhenu gde su, zatim ceo dan obilazili i muzeje i galerije.

Tokom boravka naših umetnika u Nemačkoj, priređene su dve izložbe. Za Dan otvorenih vrata kada je javnost mogla da poseti učesnike kolonije u umetničkom kompleksuu koloniji, otvorena je izložba litografija koje su nastale u Novom Sadu prilikom gostovanja nemačkih umetnika. Izložba je rađena u saradnji sa Centrom za grafiku Novi Sada. Tada je izveden i performans kompozitora Nikolasa Brasa, ,koji je prošlo leto gostovao u Novom Sadu u koloniji, u kojem su učestvovali i buto plesači Kristijan Štubner i Ester Mives, ako i slikar Hansjurgen Fogel i violinista Klaus- Peter Verani. Druga izložba je bila završna i na njoj su izloženi radovi i naših i nemačkih slikara koji su nastali tokom desetodnevne kolonije. Po povratku u Novi Sad, intenzivno se nastavlja sa radom na organizaciji budućih „Art link“ – ova. Pregovara se sa Austrijancima, Mađarima, Ircima… 

Pogledajte video prilog o ovom događaju ovde: http://vimeo.com/68033366

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja