АРТ ЛИНК 2013 – Фурстенфелдбрук 19 – 29.05.2013.

11/06/2013

„Повезани са Новим Садом“, „Уметност без граница“, „Уметничка размена са Културним центром из Србије“ само су неки од наслова из немачких новина које су пропратиле гостовање шест ликовних уметника из Новог Сада у пројекту „Арт линк“ који организује Културни центар Новог Сада. Новосадски уметници Слободан Кнежевић Аби, Милош Вујановић, Ана Новаковић, Каролина Мудрински, Небојша Лазић и Маја Ердељанин су боравили у немачком граду Фурстенфелдбрук где им је удружење Културверкштат „Хаус 10“ било домаћин током десет дана боравка и заједничког рада са немачким колегама сликарима: Штефани фон Хојос, Штефан Вемајер, Хансјурген Фогел, Габриеле Шредер, Роза Чау, Штефан Јутнер, Ингрид Редлих-Пфунд.

Први деопројекта ликовног програма Културног центра Новог Сада„Арт линк“,  реализован је прошлог лета, када је седам уметника из овог Удружења из Немачке учествовало са нашим уметницима у Сремским Карловцима на првој „Арт линк“ колонији.Други део пројекта реализован је последњих десед дана маја ове године у Немачкој. Наши уметници радили су у атељеима у склопу манастирског комплекса Фурстенфелдбрука, поред којих се налазе и галерија, музеј, централа тог удружења, радионице, биоскоп и неколико ресторана. Боравак је био изузетно пријатан, материјал за уметнике обезбеђен, а на сваком кораку се осетило да је „Арт линк“ организован на високом нивоу и да су Немци учинили све да нашим уметницима боравак буде користан.

Градска управа Фурстенфелдбрука је била један од покровитеља пројекта и требало је да са завршне изложбе уметничких радова на колонији добије на поклон један рад, међутим, они су инсистирали да откупе рад наше уметнице Ане Новаковић која је била и најмлађи учесник „Арт линк“-а. Један дан су уметници били у посети и нашој конзулки Наташи Рашевић у Минхену где су, затим цео дан обилазили и музеје и галерије.

Током боравка наших уметника у Немачкој, приређене су две изложбе. За Дан отворених врата када је јавност могла да посети учеснике колоније у уметничком комплексуу колонији, отворена је изложба литографија које су настале у Новом Саду приликом гостовања немачких уметника. Изложба је рађена у сарадњи са Центром за графику Нови Сада. Тада је изведен и перформанс композитора Николаса Браса, ,који је прошло лето гостовао у Новом Саду у колонији, у којем су учествовали и буто плесачи Кристијан Штубнер и Естер Мивес, ако и сликар Хансјурген Фогел и виолиниста Клаус- Петер Верани. Друга изложба је била завршна и на њој су изложени радови и наших и немачких сликара који су настали током десетодневне колоније. По повратку у Нови Сад, интензивно се наставља са радом на организацији будућих „Арт линк“ – ова. Преговара се са Аустријанцима, Мађарима, Ирцима… 

Погледајте видео прилог о овом догађају овде: http://vimeo.com/68033366

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања