PREDSTAVA „OD RAJA DO BEZNJENICE“ U DVORCU EĐŠEG – Ljubavna priča o Lazi i Lenki

16/02/2017

Predstava „Od raja do beznjenice“, o ljubavi Laze Kostića i Lenke Dunđerski, biće odigrana u dvorcu „Eđšeg“ 18. februara od 19 časova. Dvorac Eđšeg se istorijskom vrednošću i značajem, ali i lepotom, izdvojio kao pravo mesto za predstavljanje ove drame, pa je zato Kulturni centar Novog Sada preuzeo organizaciju predstave i smestio je u ovo prelepo zdanje.

Cena karte iznosi 600 dinara, a za studente i grupne posete (minimum 10 osoba) 400 dinara. Karte mogu se kupiti svaki dan na biletarnici Kulturnog centra Novog Sada od 19 do 21 čas, kao i sat vremena pre početka predstave u dvorcu Eđšeg, ili rezervisati putem mejl adrese:[email protected].

Uloge su poverene Miodragu Petroviću, prvaku SNP-a, koji igra Lazara Dunđerskog, Ervinu Hadžimurteziću kao Lazi Kostiću i Jovani Radovanović kao Lenki Dunđerskoj. Pre predstave publika ima priliku da čuje monodramsko kazivanje testamenta Bogdana Dunđerskog, koji čita glumac Omladinske scene Gradskog pozorišta u Bečeju Filip Sadžakov.
Komad je postavljen kao trougao odnosa između Laze i Lenke, Laze i Lenkinog oca, i naposletku Lenke i njenog oca Lazara Dunđerskog, najmoćnijeg čoveka ovog dela Austrougarske carevine. U toj „trijadi“ odnosa dat je i ključ za razumevanje Lenkine prerane smrti, kao i razumevanje legendarne pesme „Santa Maria della Salute“.
Predstava je nastala 2015. godine, u dvorcu Bogdana Dunđerskog kraj Bečeja, kao eho nekadašnje „dvorske kulture Vojvodine“, namenjena izvođenju isključivo u dvorcima, kaštelima i zdanjima od kulturno-istorijskog značaja. Do sada je odigrana više od trideset puta upravo u takvim zdanjima: od dvorca Fantast, dvorca u Kulpinu, Kaštela Ečka, Magistrata u Pančevu, pa do Galerije Matice srpske, Gradske većnice u Subotici, Tekelijanuma u Budimpešti… Drama je rađena po autorskom tekstu mr Zorana Subotičkog, nekadašnjeg predavača Renesanse i baroka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, koji je i režirao komad.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja