Srpska Atina pokazala otvorenost prema mladim umetnicima

23/10/2015

Druga po redu manifestacija „NOA – Novi Sad open art“ koja je trajala u periodu od 5. do 11.oktobra u Kulturnom centru Novog Sada uspešno se završila, a niz akcija koja su je obeležili dokazali su da su Novosađani otvoreni prema umetnosti ali i da treba dati šansu mladim umetnicima koji su započeli svoju karijeru.

Samo otvaranje obeležilo je veliku posetu Likovnog salona Kulturnog centra Novog Sada gde su bile izložene slike 35 mladih umetnika koji su se na ovaj način – otvoren predstavljali svoja dela i kreativnost. Kako se ova manifestacija sastoji iz niza segmenata nakon zvaničnog otvaranja, sutradan, humanitarno-edukativni deo obradovao je i ona najmlađe sugrađane Novog Sada.

IMG_0191

Humanitarna akcija i radionica pod nazivom „Deca – deci“ uspešno je održana u Likovnom salonu, okupivši najhumanije Novosađane. Likovnu radionicu držala im je akademska umetnica Tijana Grujić obezbedivši im interesantne radove koje su oni naknadno uključujući svoju maštu dovodili do pravih umetničkih dela. Roditelji su na kraju radove svoje dece otkupili za dečiju garderobu, plišanu igračku, a u celu akciju uključilo se udruženje „Mame Novosađanke“ kao i osnovna škola „Tvrđava“. Prikupljeno je velik broj sredstava za decu, od plišanih igračaka do zumskih stvari koja će biti odnešena deci emigrantima. Najmlađi novosađani pokazali su i dokazali da su i najhumaniji.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wf_DyRGhfH4[/youtube]

Novi Sad open art ove godine dopunio je svoj program ugostivši eminentne stručnjake koji su po prvi put pričali o problemima ali i mogućnosti za mlade umetnike. Na temu „Kulturna baština, mladi, publika i tržište“, pričali su slikar Mihajlo Đoković Tikalo, istoričar umetnosti i akademik Nikola Kusovac, kolekcionar Đura Popović, istoričarka umetnosti i programski autor „NOA“ Biljana Jotić i zamenica direktora KCNS Sunčica Marković pokušavši da mladim umetnicima prenesu ono što je bitno za predstavljanje sebe, svog dela u stvaranju okontakta i odnosa sa publikom. Da je ova tema interesantna pokazalo je veliko interesovanje umetnika, te je Likovni salon bio isuviše mali. Sagovornici na ovu temu su osim konstruktivne rasprave, mladim umetnicima predložili i ideje koje im mogu pomoći u definisanju i načinu promocije i prodaje svojih umetničkih ostvarenja.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ocXqyhgaJVc[/youtube]

Novosađani su osim nizom aktivnosti koji su se održale u sklopu ove manifestacije imali priliku i stručno da se upoznaju sa radovima koji su predstavljeni. Pa je tako tim novosadskog Kulturnog centra u toku manifestacije zainteresovanim posetiocima predstavljao radove umetnika, kao i njih same objašnjavajući im koji je stil koji ih prati i čemu se vode.

Poslednjeg dana manifestacije obeležila je zanimljiva akcija „slikanje uživo“ koje je okupilo kako umetnike koji učestvuju na manifestaciji tako i obične građane. Ambijent slikanja na Tribini mladih upotpunio je i umetnik Borivoje Eskić svirajući i na taj način opuštao sve one koji su bili zainteresovani da učestvuju u slikanju uživu.
Kao i prošle godine završnicu manifestacije predstavljala je Aukcija slika i na taj način povezala je umetnike sa potencijalnim kupcima. U Svečanoj Sali Gradske kuće na „Tihoj aukciji“ koju je vodila novinarka, književnica i umetnik Mirjana Bobić Mojsilović. – Velika mi je čast što sam večeras ovde i što sam deo ove lepe i plemenite priče. Divno je da neko radi ovakve stvari, kao što je ovaj projekat. Ovo je možda mali pokušaj ali vredan pažnje da se napravi neko tržište umetničkih dela. – rekla je Mojsilović. Veliko interesovanje pokazali su i kupci koju su pored interesovanja i kupili četiri umetnička dela mladih autora i ukazali im poverenje, i potvrdu da ono što rade zaista i vredi.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1yGhYodLfWg[/youtube]

U okviru ovogodišnje manifestacije “ Novi sad open art- NOA“- Dani otvorene umetnosti, koja se održala  u periodu od 5.10.2015.- 11.10.2015. u prostorijama Kulturnog centra Novog Sada i Gradske kuće, Kulturni centar je u saradnji sa islamskom zajednicom Novog Sada prikupljao garderobu i igračke namenjene kao pomoć emigrantima u Srbiji. Danas je sva prikupljena pomoć prosleđena i radujemo se što će uskoro stići onima kojima je namenjena. 
Foto: Milica Stojanac
Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja