Tiha aukcija dela mladih umetnika

tihaa

U klubu Tribina mladih novosadskog Kulturnog centra održana je „tiha“ aukcijska prodaja od 19:30 časova. Tom prilikom bila su izložena 32 umetnička dela mladih umetnika u okviru manifestacije „Novi Sad Open art – NOA“. Aukciju su vodili Nikola Škorić, član ekipe TV emisije „Državni posao“ i Mladen Urdarević Mlađa, voditelj radio-emisije „UzBudilnik“ B92. Voditelji su napravili nesvakidašnju atmosferu na aukciji i na humorističan način predstavili stvaralaštvo mladih umetnika na ovom projektu. Uspešno vođenje aukcije rezultiralo je prodajom jedne trećine umetničkih dela koja su mladi umetnici predstavili na manifestaciji „Novi Sad Open art“. Ovim se pokazalo da su Novosađani otvoreni da pomažu mlade umetnike i savremenu umetnost.
Događaj su uveličali učenici Muzičke škole „Isidor Bajić”, Mihajlo Antonić i Nikola Lukić, koji su pred početak aukcije izveli nekoliko kompozicija na klaviru.

Posetiocima, kupcima i umetnicima obratio se i direktor KCNS, dr Andrej Fajgelj, koji se osvrnuo na to da je umetnost u teškoj situaciji, ali i dodao da ovakvi projekti pomažu kako stvaraocima, tako i zaljubljenicima u umetnost.
– Današnjim nizom aktivnosti, probali smo da malo popunimo galerije, obnovimo sponu koja vezuje građane sa umetnicima i umetnošću. Privukli smo novu publiku kroz razne akcije sa decom i našim sugrađanima. Večerašnja aukcija je signal da umetnici od svog rada mogu da žive i traju, zbog čega imamo bolje stvaraoce i kvalitetniju umetnost – rekao je Fajgelj.
Da je ova manifestacija od izuzetne važnosti za umetnike, kao što je to prepoznao Kulturni centar Novog Sada, govori i to da se za „NOA“ prijavilo više od 30 učesnika. To su prepoznale istoričarke umetnosti Biljana Jotić, Ksenija Kastratović i Bojana Ibrajter Gazibara i odlučile da „Beograd Open Art – BOA“ prošire na naš grad, a u planu je da ovakve manifestacije budu organizovane po celoj zemlji, ali i u regionu.
– Manifestacija je nastala sa idejom povezivanja nove generacije umetnika sa istoričarima umetnosti, odnosno kustosima, kupcima i najširom publikom. Ceo projekat se sastoji iz nekoliko segmenata, kako bi se napravila interakcija između publike i umetnika. Aukcija je, kao jedna od njih, ideja da se pokaže kako vredi stvarati u našoj zemlji i da se od umetnosti može i živeti – rekla je Bojana Ibrajter Gazibara, zahvalivši se Kulturnom centru Novog Sada na saradnji.
Autori čiji su radovi prodavani na aukciji su akademski umetnici mlađih generacija, aktivni učesnici savremenog stvaralaštva u Srbiji, a njihovi radovi nalaze put do izložbi i kolekcija u Evropi i svetu.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=3ZB1LLwQClk[/youtube]