Тиха аукција дела младих уметника

tihaa

У клубу Трибина младих новосадског Културног центра одржана је „тиха“ аукцијска продаја од 19:30 часова. Том приликом била су изложена 32 уметничка дела младих уметника у оквиру манифестације „Нови Сад Опен арт – НОА“. Аукцију су водили Никола Шкорић, члан екипе ТВ емисије „Државни посао“ и Младен Урдаревић Млађа, водитељ радио-емисије „УзБудилник“ Б92. Водитељи су направили несвакидашњу атмосферу на аукцији и на хумористичан начин представили стваралаштво младих уметника на овом пројекту. Успешно вођење аукције резултирало је продајом једне трећине уметничких дела која су млади уметници представили на манифестацији „Нови Сад Опен арт“. Овим се показало да су Новосађани отворени да помажу младе уметнике и савремену уметност.
Догађај су увеличали ученици Музичке школе „Исидор Бајић”, Михајло Антонић и Никола Лукић, који су пред почетак аукције извели неколико композиција на клавиру.

Посетиоцима, купцима и уметницима обратио се и директор КЦНС, др Андреј Фајгељ, који се осврнуо на то да је уметност у тешкој ситуацији, али и додао да овакви пројекти помажу како ствараоцима, тако и заљубљеницима у уметност.
– Данашњим низом активности, пробали смо да мало попунимо галерије, обновимо спону која везује грађане са уметницима и уметношћу. Привукли смо нову публику кроз разне акције са децом и нашим суграђанима. Вечерашња аукција је сигнал да уметници од свог рада могу да живе и трају, због чега имамо боље ствараоце и квалитетнију уметност – рекао је Фајгељ.
Да је ова манифестација од изузетне важности за уметнике, као што је то препознао Културни центар Новог Сада, говори и то да се за „НОА“ пријавило више од 30 учесника. То су препознале историчарке уметности Биљана Јотић, Ксенија Кастратовић и Бојана Ибрајтер Газибара и одлучиле да „Београд Опен Арт – БОА“ прошире на наш град, а у плану је да овакве манифестације буду организоване по целој земљи, али и у региону.
– Манифестација је настала са идејом повезивања нове генерације уметника са историчарима уметности, односно кустосима, купцима и најширом публиком. Цео пројекат се састоји из неколико сегмената, како би се направила интеракција између публике и уметника. Аукција је, као једна од њих, идеја да се покаже како вреди стварати у нашој земљи и да се од уметности може и живети – рекла је Бојана Ибрајтер Газибара, захваливши се Културном центру Новог Сада на сарадњи.
Аутори чији су радови продавани на аукцији су академски уметници млађих генерација, активни учесници савременог стваралаштва у Србији, а њихови радови налазе пут до изложби и колекција у Европи и свету.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=3ZB1LLwQClk[/youtube]