event_note Tribine
21.12.2017 - 21.12.2017 access_time 19.00

Tribina “XX vek – senke nad Srbijom” 21. decembra u 19 časova u Klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra

location_on Tribina mladih
event_note Tribine
21.12.2017 - 21.12.2017 access_time 19.00

Tribina “XX vek – senke nad Srbijom” 21. decembra u 19 časova u Klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra

location_on Tribina mladih

Predavanje “XX vek – senke nad Srbijom” održaće se u četvrtak, 21. decembra u 19 časova u Klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač je Milovan Balaban, istoričar. 

XX vek je prošao, ali ovaj vek je svakako u mnogome uslovljen onim što se zbivalo u prethodnom. Utisak je da je Srbima prošli vek bio porazan. Najpre zbog toga što su svoju modernu državu, izniklu na ustancima Karađorđa i Miloša početkom XIX veka, kao i državotvornom politikom tokom istog veka, utopili u neizvesnost velike zajednice Južno-Slovenskih naroda, koja od 1929. godine i zvanično nosi ime Jugoslavija.

Usled složenosti, ali rekli bi i bitnosti za osvetljavanje novih nacionalnih putokaza, naša se intelektualna i duhovna elita bavi tumačenjem prošlog veka, a zaključci koje izvodi su često oprečni i različiti. Otuda će pokušaj rekonstrukcije događaja u prošlom veku i biti tema predstojeće tribine. Na tribini će se pre svega pokušati objasniti kako je svetlost, koja kroz duhovno iskustvo osvetljava put nacije, napuštana od strane srpske elite, te je time omogućeno da na mesto proverenih putokaza primat u kulturnom, intelektualnom i političkom životu preuzmu teorije, plodovi tuđeg iskustva, koje su kao senke natkrivale nacionalne i državne krmanoše i zavodile čitavu naciju na pogrešna rešenja i pogrešne puteve.

No, nije sve bilo loše u dve Jugoslavije, nastale kao produkt velikih sila (prva i kao volja srpske elite, a druga svojim uređenjem i sveukupnim konstruktom više nametnuta Srbima). Štaviše, one su shvaćene, pogotovo prva, od dobrog dela elite, kao rešenje srpskog pitanja i konačno ujedinjenje naroda u jednoj državi. Ipak, taj okvir (i prva i druga Jugoslavija) je bio nešto strano srpskom shvatanju naroda i nacije, srpskom duhovnom iskustvu i zavetnom opredeljenju.

Na tribini će biti učinjen pokušaj da se ovaj složen vremenski period, propuštene šanse, ostvarene ambicije, kao i ono ključno, a to je odstupanje od srpskog nacionalnog duhovnog iskustva, kao najbitnijeg za orijentaciju i očuvanje smisla zajednice, objasni praćenjem tri ključne ličnosti, tri ključna vladara, koji su vladali Srbima tokom XX veka. U pitanju su naravno Kralj Petar I Oslobodilac, Kralja Alekasandar I Ujedinitelj i Josip Broz Tito, čovek koji nije bio Srbin, ali ga je nametnula svetska internacionala i veze koje je imao i sa istokom, a naročito sa zapadom, odredivši ga da odigra, uzdajući se najviše u Srbe, ključnu ulogu u višedecenijskom hladnom ratu.

Na predavanju će biti apostrofirana duhovna tačka gledišta, ono što se vidi iz duhovnog ugla, što možda najbolje objašnjava složene procese i puteve srpske nacionalne zajednice tokom XX veka. Ne zanemarujući intelektualne, političke i kulturne procese, bitne za funkcionisanje svake zajednice i države, krucijalno za svaku naciju je duhovno iskustvo. U kojoj meri je ono kod vođstva Srba ignorisano i kakave pouke treba da izvučemo iz toga, biće pokušano da se objasni na tribini.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja