event_note Tribine
23.03.2018 - 23.03.2018 access_time 19.00

Tribina „Masonski uticaj – mit ili stvarnost“ 23. marta u Klubu „Tribina mladih“

location_on Velika sala
event_note Tribine
23.03.2018 - 23.03.2018 access_time 19.00

Tribina „Masonski uticaj – mit ili stvarnost“ 23. marta u Klubu „Tribina mladih“

location_on Velika sala

U okviru ciklusa Zelena debata, tribina „MASONSKI UTICAJ – mit ili stvarnost“, biće održana u petak, 23. marta u 19 časova u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i moderator je Danilo Koprivica.

     Zelena debata je forma susretanja stručne i upućene laičke javnosti, institucionalnih i vaninstitucionalnih zainteresovanih strana na teme iz oblasti kulture urbanog življenja. Dvadesetdruga po redu debata, za svoj fokus odabrala je intrigantnu društvenu pojavu – uticaj masonerije.

     Kod nas je preovlađujuće mišljenje, da su masonske obedijencije tajna društva, netransparentnog i mističnog uticaja, potencijalno opasnog za društvo. Na primeru Velikog Orijenta Francuske (VOF) govorićemo o aktuelnom statusu i uticaju masonerije u Francuskoj. Kako formalnom, tako i neformalnom ali javno prepoznatljivom, oličenom u društvenom aktivizmu i eventualnom uticaju na izbor nosilaca ključnih društvenih funkcija. Ali i o uticaju na formulisanje i javno zagovaranje važnih društvenih politika.

     Imajući u vidu, da su prve ličnosti sa ovih prostora, koje se vezuju za masoneriju, bili pretežno narodni prosvetitelji, promoteri obrazovanja i nauke, a kasnije i politički i društveni ujedinitelji, osim bavljenja korenima nastanka masonerije, zapitaćemo se, kako se gleda na današnju ulogu ovdašnjih masona.

     Uz pomoć NSU – Uživo sa novosadskih ulica, portala i FB stranice,  saznaćemo kakav je stav mlađih sugrađana o masonskom uicaju na društvena zbivanja ali i o stavu prema jednom značajnom društvenom događaju, koji je bitno uticao na noviju istoriju Evrope.

Učesnici:

     Tjeri Žerve (Thierry Gervais) je član Saveta Reda, najvišeg tela Velikog Orijenta Francuske. Zadužen je za rad evropskih loža ove obedijencije.  Iniciran je u VOF pre 25 godina, a obavljao je mnoge odgovorne dužnosti: Časni Starešina, Predsednik Kongresa, da bi danas bio član Saveta Reda, koji broji 35 članova. Po struci je inženjer informatike, a tokom bogate društvene karijere bio je zamenik gradonačelnika za urbanizam i ekologiju grada Blanjak (Gaskonja) i odbornik u distriktu Veliki Tuluz.

     Prof. dr Žolt Lazar je redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Oblasti njegovog interesovanja i istraživanja su sociologija kulture, kulturna antropologija i nama, za ovu priliku posebno interesantna oblast sociologije religije, koja izučava i hermetička društva kakvo je masonerija. Autor je knjige „Nastanak masonerije“ (2009).

     Upoznajemo se,  debatujemo, umrežavamo ideje i snagu i premrežavamo Novi Sad, na novoj sesiji Zelene debate.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja