event_note Ciklus
22.02.2014 - 22.02.2014 access_time 19 sati

Šopen kao inspiracija

Ciklus: "Novi zvučni prostori"
location_on Velika sala
event_note Ciklus
22.02.2014 - 22.02.2014 access_time 19 sati

Šopen kao inspiracija

Ciklus: "Novi zvučni prostori"
location_on Velika sala

KCNS svake godine tradicionalno organizuje koncert povodom Šopenovog rođendana. Koncerti su tematski posvećeni osvetljavanju različitih aspekta njegovog umetničkog stvaranja i predstavlja jedinstveni umetnički program na našim prostorima, jer je spoj edukativnog koncerta za popularisanje klasične muzike sa vrhunskim našim i stranim izvođačima.
Šopen je jedan od najvećih kompozitora i omiljen je u najširim slojevima publike. Ujedno on je bio uzor i inspiracija mnogim velikim autorima i postavio je standarde za forme kao što su poloneze, mazurke, prelidi, nokturna, a direktno ili indirektno imao je veliki uticaj na razvoj naše muzičke kulture. Pored klavira omiljeni instrument Šopena je bio violončelo.
Ove godine predstaviće se naši umetnici mlađe generacije koji rade sa velikim uspehom u inostranstvu: čelista Dragan Đorđević (Ljubljana, RTV orkestar), čelistkinja Tamara Savić (Belgija, The Exclusive strings) i pijanista Aleksandar Đermanović (London Royal College of Music).
Program će voditi i o delima govoriti i izvođač dela programa, pijanista Milan Miladinović, docent na AUNS.

Program izvode
Dragan Đorđević, violončelo  (Ljubljana, RTV orkestar)
Tamara Savić, violončelo  (Belgija The Exclusive strings)
Aleksandar Đermanović, klavir(London Royal Colledge of Music),
Milan Miladinović, klavir ( AUNS )

Moderator :
Milan Miladinović

Ulaz slobodan!
Dobro došli!

Dragan Đorđević – violončelo

Kako ga štampa  i kritičari opisuju, jedna od najoriginalnijih umetničkih ličnosti svoje generacije.  Dragan Đorđević je sa šest godina počeo da uči violinu po “Suzuki metodi” u Školi za muzičke talente u Ćupriji, a tri godine kasnije opredeljuje se za violoncello,  u klasi prof. Relje Ćetkovica. Godine 1996. upisuje Fakultet muzicke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Sandre Belić. Ubrzo zatim postaje solo čelista kamernog ansambla Gudači Sv. Đorđa, sa kojim je ostvario veliki broj koncerata i snimaka za radio i mnoge televizijske kuće . Diplomirao je 2000. godine i dobio nagradu univerziteta umetnosti za najboljeg studenta generacije. Iste godine dobija englesku stipendiju i upisuje magistarske studije na Guildhall školi za muziku i dramu u Londonu, u klasi prof. Stefana Popova. Za vrema školovanja u Londonu svirao je u Londonskom Simfoniskom Orkestru i bio gostujući solo čelista Northern sinfonije. 2002. nastavlja usavršavanje u Nemačkoj na Visokoj školi za muziku u Esenu, u klasi prof. Young Chang Cho-a. Laureat je međunarodnih konkursa u Strezi, Laureati Orfeja, Petar Konjović, Jeunesses  Musicales u Beogradu, specijalnu nagradu publike Zlatna harfa i specijalna nagrada udruzenja kompozitora za najbolje izvođenje zadate kompozicije, specijalna nagrada u Marknojekirhenu i dve specijalne nagrade na takmičenju Antonio Janigro u Zagrebu. Usavršavao se kod Mise Majskog, Borisa Pergamenčikova, Kolina Dejvisa, Dejvida Takenoa, Aleksandra Fedorčenka, Tobijasa Kjunea, Stanislava Apolina, Vladimira Mendelsona. kao i na kursevima kamerne muzike sa članovima Velindzer, Takač, Melos, Alban Berg kvarteta. Koncertira po mnogim zemljama: Švedska, Francuska, Koreja, Rusija, Belgija, Švajcarska, Slovenija, Nemačka, Velika Britanija, Bugarska, Rumunija, Holandija, Grčka… kao i na festivalima City of London Festival, BEMUS, NOMUS, NIMUS, PROMS (Victorija Museum), Sion Valais festival, FESTIVAL D’AUVERS SUR-OISE, Kotor Art,Grad teatar Budva, Bienale Zagreb, Ohridsko Leto, Laureati Katje Popove, ČELO FEST u Beogradu, gde je jedan od programskih selektora i član Umetničkog veća.
Kao solista nastupao je sa Bergische Symfoniker, Beogradskom filharmonijom, Kammer Philarmonie Amade, Bamberg Kammerorchester, Simfonijskim orkestrom RTS, Plevenskom filharmonijom, Camerata Serbika, Makedonskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom jugoistočne Evrope, Simfonijskim orkestrom FMU,  Vojvođanskim simfoničarima… Takođe je nastupao i sa ansamblom SONEMUS-Sarajevo. Sarađivao je sa umetnicima kao sto su Slomo Mintz, Itamar Golan, Piter Skaltrop, Tan Dun, Leslie Howard, Jordan Dafov, Džon Adams, Nemanja Radulović, Mihail Serbahov, Minco Mincev, Young Chil Lee i mnogi drugi.
Dragan je veoma posvećen i kamernoj muzici. Sa violinistima Romanom Simovićem, Milošem Petrovićem i violistom Brankom Kabadaićem  čini  kvartet RUBIKON, koji posle niza uspešnih koncertnih turneja svrstao sebe među vodeće kvartete svoje generacije. Takođe je i član ansambla Viva Cello iz Esena i kamernog  orkestra  Double Sens . U Aprilu 2011 dobio je poziv od maestra Valerija Gergieva  i postao gostujući solo čelista Simfonijskog orkestra Mariskog Teatra a  novembra 2012 je dobio mesto solo čeliste u Simfonijskom orkestru RTV Slovenije. Od oktobra 2004. predaje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Tamara Savić – violončelo

Tamara Savić  je počela da svira violončelo sa 5 godina , a već sa 12  je osvojila Prvu Nagradu na prestižnom evropskom takmičenju Kocian u Češkoj .
Studirala u SAD  na eminentnim univerzitetima, kao što su Cleveland Institute of Music i Harid Conservatory na Floridi, sa svetski poznatim čelistima, kao što su Ronald Leonard , Ričard  Aron, Johana Peron. 1993. godine postaje najmlađi pobednik međunarodnog  takmičenja u Sarasoti ( SAD ).
Dobitnica je stipendije iz Fonda Reina Sofia u Madridu ,gde je studirala sa Ivanom Monigetijem .
Po  povratku u Srbiju snima i izdaje svoj prvi solistički CD  za najveću izdavačku kuću u bivšoj Jugoslaviji  PGP-RTS .
Iza sebe pored 15 osvojenih prvih nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu.  Ima veliki broj nastupa kao solistkinjasa West-Cost Symphony Orchestra ( SAD ) , Simfonijskim orkestrom Radio televizija Srbije, Vienna Woman Chamber Orchestra (Austria) , Beogradskom filharmonijom, Orkestrom Narodnog pozorišta Beograda  i mnogim drugim.
Od 2006.godine radi na poziciji solo violončelo u Briselskom “ Charlemagne Orchestra  for Europe “ , koji sačinjavaju najbolji instrumentalisti iz celog sveta , gde je jedino ona predstavnica Srbije. Sa ovim orkestrom nastupala je u najprestižnijim koncertnim dvoranama Evrope ,kao što su Concertgebow Amsterdam , Luxembourg Philharmonie , Palais  De Beaux Arts itd.
Od  2010 Tamara je član belgijske atrakcije , poznatog elektro gudačkog kvarteta  “ The Exclusive  Strings “ , sa kojima nastupa po svim kontinentima sa oko 150  nastupa u sezoni . Sa ovom grupom Tamara Savić je zvanični kandidat Belgijeza Eurosong  2014 .  U 2012. na najvećem RTL TV Show “ Beat The Best “ u Holandiji,  pobedili su u muzičkoj kategoriji . Istovremeno od kraja 2007  Tamara Savić je Ko-Director ,Ko-Osnivač i solo čelistkinja orkestra “ Almazian “ . U 2013  u Francuskoj izašao je CD orkestra “ Almazian “ ispred etikete Sony Music , u partnerskoj saradnji sa Francuskom državnom televizijom. Za veoma kratak  period  postojanja Tamara i  “ Almazian“  se pojavljuju na TV stanicama širom sveta  , nastupaju na mnogim festivalima , uključujući i Srbiju ,  među kojima su najznačajniji otvaranje Prvog Kustendorf  film & mjuzik festivala   2008,   i izuzetno uspešan koncert pred više  od 10.000  ljudi na zatvaranju festivala  EXIT  2008 .
Na  poziv Emira Kusturice orkestar  “ Almazian “ u   2010. je snimio muziku za njegov  film koji je u najavi   “  Cool  Water “ , u produkciji Džonija Depa , kao i za novi film Emira Kusturice  „On The Milky Road “ , gde se snimanje privodi kraju . U glavnoj ulozi je Monika Beluči.
U 2013. poznati francuski TV kanal M6 snimio reportažu o Tamari Savić .
Tamara Savić je oficijelni muzičar Sony Music Artist .

Aleksandar Đermanović – klavir

Aleksandar Đermanović, pijanista, je trenutno na master studijama na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu, u klasi profesora Iana Džonsa (Ian Jones) i Dmitri Alekseeva  (Dmitri Alexeev). Dobitnik je pune RCM stipendije (Royal College of Music), pune ABRSM stipendije, kao i podrške Lee Abbey nagrade i  Henry Wood  fonda.
Paralelno studira i  master studije na Akademiji umetnosti u NovomSadu, u klasi profesora Doriana Leljaka. Osvojio je punu stipendiju za prestižne Artist Diploma studije na Kraljevskom koledžu za predstojeću godinu.
Aleksandar je svirao u salama po celoj Evropi: Rachmaninoff sala (Moskva), Steinway sala (London), Amaryllis koncertna sala (London), Pump-room sala (Bath), u koncertnim salama u Danskoj, Assembly Hall (Tunbridge Wells), St. Martin’-in-the-Fields (London) itd.
Nastupao je sa orkestrima poput Royal Tunbridge Wells Symphony Orchestra, Locrian ansamblom kao i sa ansamblom Camerata Akademica.
U martu 2013. je postao klavirski asistent u klasi profesora Doriana Leljaka na Akademiji umetnosti  u Novom Sadu.

Milan Miladinović, klavir

Milan Miladinović je docent na AUNS.  Klavir je počeo da uči sa trinaest godina i za samo šest godina završio je nižu i srednju muzičku školu, u Nišu, u klasi prof. Borivoja Mladenovića. Redovne i magistarske studije klavira završio je na AUNS, u klasi prof. Svetlane Bogino. Kao DAAD stipendista diplomirao je na Univesität der Künste u Berlinu, u klasi prof. Fabio Bidinija. Pohađao je majstorske kurseve klavira kod mnogih vrhunskih pijanista i pedagoga: Naum Štarkman, Vladimir Ogarkov, Vladimir Feltsman, Aleksandar Slobodijanik, Jefim Bronfman, Eugen Inđić, Konstantin Bogino, Martino Tirimo, Emanuel Krasovski, Oxana Jablonskaja, Earl Vajld,  Dmitri Baškirov, Nikolaj Petrov, Lesli Hauard… Dobitnik je brojnih nagrada na domaćim i internacionalnim takmičenjima: I nagrada Takmičenje mladih pijanista Jugoslavije (Niš, 1994, 1995, 1996.), III nagrada na internacionalnim takmičenjima F. Šopen Novi Sad, 1997.i Jakob Flier  New Paltz, SAD, 2001, I nagrade na internacionalnim takmičenjima Balkan Youth Festival, ( Grčka, 2001). Georges Cziffra (Beč, Austrija, 2004) i Tel Hai Concerto competition (Izrael, 2004)
Dobitnik je stipendija Kraljevskog doma Karađorđevića, Kraljevine Norveške, a takođe je dobitnik i prestižne nemačke stipendije DAAD i stipendije Yamaha, kao i specijalnog priznanja od Univerziteta u Novom Sadu za izuzetne rezulatate u umetnosti. Sa naročitim uspehom je održao veliki broj tematskih resitala i predavanja.
Imao je preko 200 nastupa u najznačajnijim dvoranama u  Srbiji i Crnoj Gori, a nastupao je i u Italiji, Austriji, Nemačkoj, Rusiji, SAD-u, Norveškoj, Grčkoj, Izraelu, Holandiji, Engleskoj i Brazilu, na festivalima NIMUS, NOMUS, BEMUS, Budva Grad teatar, Piano Summer in New Paltz (SAD), International Keyboard Institute and Festival New York (SAD). Nastupao je sa Niškim simfonijskim orkestrom, Novosadskim kamernim orkestrom, Orkestrom Akademije umetnosti iz Novog Sada, Vojvođanskom filharmonijom i Izraelskim simfonijskim orkestrom, dirigentima Anatolijem Novickim, Bundit Ungrangse, Klaudio Vandeli, Andrejem Bursaćem, Vesnom Šouc i  Mandy Rodanom. Snimao je za Radio Niš, Nišku televiziju, TV5, RTS, TV i radio Vojvodinu, Grčku državnu televiziju ERT3, Izraelsku televiziju i Holandsku državnu televiziju.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja