event_note Promocija knjige
29.01.2013 access_time 18 časova

Prof. dr Miloša Kovačevića „LINGVOSTILISTIKA KNJIŽEVNOG TEKSTA“

event_note Promocija knjige
29.01.2013 access_time 18 časova

Prof. dr Miloša Kovačevića „LINGVOSTILISTIKA KNJIŽEVNOG TEKSTA“

Knjiga Lingvostilistika književnog teksta izašla je u 120. jubilarnom plavom kolu Srpske književne zadruge, 2012. godine kao 698  knjuiga Kola. To je, u 120 godina Kola treća knjiga jednoga lingviste koja se objavljuje u Kolu, prva je bila  knjiga Aleksandra Belića Oko našeg knjižecvnog jezika (1952), druga Pavla Ivića Srpski narod i njegov jezik (1971), i ovo je teća lingvistička knjiga koju Kolo objavljuje. Knjiga se iz perspektive lingvističke stilistike bavi pesničkim i proznim tekstovima uglavnom savremenih srpskih pisaca. Od starijih pisaca analiziraju se jezičkostilske karaktersitike poezije Laze Kostića i Alekse Šantića, kao i književnoumetničke karakteristike (i to iz aspekta upotrebe tipova tuđeg govora) romana Skendera Kulenovića i Meše Selimovića. Od savremenih pesnika lingvostilističkom analizom obihvaćeni su  Rajko Petrov Nogo, Slobodan Rakitić, Vuk Krnjević, Zoran Kostić, Momir Vojvodić i petar Pajić, a od proznih pisaca: Vidosav Stevanović, Tiodor Rosić, Vladimir Kecmanović, Tihomior Levajac i Petar Sarić. Sve analize su stilistički dovoaspektne: one podrazumevaju analizu specifičnosti jezičkog izraza svakog od pisaca, i analizu umetničke vrednosti tih specifičnih jezičkih izraza. Tako lingvistilistička analiza podrazumeva analizu načina  jezičkog tkanja poetskih i prouznih tekstova izabranih pisaca, ali i analizu estetsko-umetničkih efekata koja ta «tkanja» izazivaju.     

Miloš Kovačević rođen je 1953. u Presjedovcu, kod Uloga, u  Hercegovini. Redovni je profesor za Savremeni srpski jezik, Stilistiku i Opštu lingvistiku. Predavao je na više filozofskih i filoloških fakulteta: u Sarajevu, Nikšiću, Nišu, Banjaluci, Petrinji, Kosovskoj Mitrovici, Srpskom Sarajevu, Beogradu, Kragujevcu i (kao lektor i gostujući profesor) na Filološkom fakultetu Rurskog univerziteta u SR Njemačkoj. Sada na osnovnim, master i/ili doktorskim studijama  predaje na Filološkom fakultetu u Beogradu, Filozofskom fakuletu na Palama i Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. 

International Biographical Center Cambridge izabrao ga je 2001. godine za svjetskog intelektualca godine iz oblasti društvenih nauka, i uvrstio ga u 2. i 3. izdanje (za 2001. i 2002. godinu) edicije «2000 Oustanding Intelectuals of the 21st Century«, dok ga  je American Biographical Institute, North Carolina, USA,  nominovao 2003.  godine za  «Hall of Fame« (“Dom slavnih”).  Njegov udžbenik «Naš jezik za 6. razred osnovne škole» u izdanju sarajevske “Svjetlosti” proglašen je najboljim metodičkim djelom u BiH za 1991. godinu.

Bio je član redakcije časopisa “Riječ” (iz Nikšića) a sada je u redakciji časopisa “Srpski jezik” (Beograd) i “Nova Zora” (Bileća i Gacko), a urednik je  “Radova Filozofskog fakulteta” (Istočno Sarajevo) i   “Zbornika srpskog jezika, književnosti i umjetnosti” (Banjaluka). Član je Međunarodne akademije humanističkih  i prirodnih nauka kneza Šćerbatova.

Osnovne naučne preokupacije su mu: sintaksa, prvenstveno sintaksička semantika, stilistika, i istorija srpskoga književnog jezika. Sa referatima koji obrađuju različite teme iz navedenih naučnih oblasti  učestvovao na više od 100 međunarodnih i jugoslovenskih naučnih kongresa, skupova i konferencija.  Do sada je, uz preko 400 naučnih i stručnih radova i 16 udžbenika  srpskoga jezika za osnovnu i srednju školu, objavio i  21 knjigu.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja