event_note Izložba
08.02.2016 - 22.02.2016 access_time 19.30

Izložba skulptura Marka Veljkovića – Krape

location_on Likovni salon KCNS
event_note Izložba
08.02.2016 - 22.02.2016 access_time 19.30

Izložba skulptura Marka Veljkovića – Krape

location_on Likovni salon KCNS

“Mladi vajar Marko Veljković Krapa je na početku traganja za sopstvenim stvaralačkim putem. Modernog je senzibiliteta, prati aktuelne tendencije i strpljivo gradi sistem plastičnih simbola koji su pred nama. Kao svestrani umetnik bavi se i crtežom kao ravnopravnom likovnom disciplinom. Ove skulpture rezultat su njegovih istraživanja tokom 2014. i 2015. godine. One ostavljaju utisak igre oblika i forme sa neograničenim brojem kombinacija podstaknute bogatom imaginacijom umetnika.  Marko se trudi da ideju i nevidljivo materijalizuje, pa tako stvara valjkaste oblike različitih dimenzija i kao neki arhitekta njihovom kombinacijom gradi apstraktne forme koje osvajaju prostor po horizontali i vertikali. Proces samootkrivanja kroz igru je tačka oslonca prilikom modelovanja i njihovo stremljenje ka visini, kao i oslobođenoj horizontalnoj energiji.
Pod uticajem svog stvaralačkog duha da se pretoči u materiju i potvrdi svoje postojanje u fizičkom obliku, Marko koristi svojstva orahovog ili bukovog drveta. Drvo uzeto iz prirode zrači unutrašnjom energijom koju mladi vajar obuzdava i pretače u oblike. Ovim skulpturama nije potreban naziv koji sugeriše imaginaciju. Obrada drveta je mašinska, a manuelno se dobija oblik forme, izgled celine , znakovitost čistih formi. Valjkasti oblici raznih dimenzija i igra oblika ostavljaju slobodu posmatraču da stvori svoj svet, svoj sud, svoju predstavu.
Kroz biće forme, kao njen zatočenik, Veljković sagledava ontološke vrednosti umetnosti, života i sebe. Gradi, vaja, upoznaje, proverava, proširuje i uzdiže da bi opstao u nimalo privlačnoj praznini postojanja. Na kraju možemo pretpostaviti da ovakav način izražavanja samo njegov način unošenja reda u haotičan svet koji ga okružuje.”
Mirjana Jovanović
istoričar umetnosti

Biografija:
Marko Veljković – Krapa -diplomirani vajar-
Diplomirao na vajarskom odseku Fakulteta umenosti Zvečan-Kosovska Mitrovica u klasi profesora Peka Nikčevića 2013. godine. Član ULUKiM-a od 2014. godine.
Samostalne izložbe:
2015. Vranje, Galerija Narodnog muzeja, Izložba skulptura u drvetu
Grupne izložbe:
2015. Vranje, Galerija Narodnog muzeja, Bijenale umetnika grada Vranja;
2015. Zrenjanin, Kulturni centar, Likovni salon “30×30”;
2015. Velika Plana, Galerija “Masuka”, „Jesenji likovni salon“;
2014. Zvečan, Galerija Fakulteta umetnosti, ULUKiM novoprimljeni članovi;
2014. Vranje, Galerija Narodnog univerziteta, „Letnji atelje“;
2013. Vranje, Galerija Narodnog muzeja, „Bijenale umetnika grada Vranja“;
2013. Vranje, Galerija Narodnog univerziteta, „Letnji atelje“;
2012. Kosovska Mitrovica, Alternativni kulturni centar, „Noć otvorenih ateljea“.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja