event_note Izložba
02.11.2020 - 16.11.2020 access_time 17.00

Izložba „Plovci“ Darka Aćimovića od 02. novembra u Likovnom salonu

location_on Likovni salon KCNS
event_note Izložba
02.11.2020 - 16.11.2020 access_time 17.00

Izložba „Plovci“ Darka Aćimovića od 02. novembra u Likovnom salonu

location_on Likovni salon KCNS

Izložba slika „Plovci“ Darka Aćimovića biće svečano otvorena u ponedeljak 02. novembra  u 17 časova u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. 

 

P       l     o      v     c      i

Oslobađajuće. To je reč kojom se može opisati serija slika Plovci. Darko Aćimović donosi možda zaboravljeni mir u likovnu umetnost. Vraća ga ili, možda preciznije – daje podsetnik.

Forma samih slika pomalo podseća na Polokovsku. Pogled koji luta po platnu vodi u dimenziju gubljenja u bojama, njihovom tonu i podtonu. No, za razliku od Polokovskog bezpredmetnog slikarstva, Darkove slike imaju jasnu temu – šarene plovke različitih oblika, veličina i materijala.

Umetnik koristi kratke poteze četkice kada oslikava platno. Nanosi boje su bogati, teški i puni. Kod oslikavanja plovaka potpuno suprotno. Linije su precizne, a nanosi neuporedivo oskudniji. Upravo zbog kontrasta između, oko posmatrača samo bira na čemu će se zadržati. Paleta boja – nebrojivo velika. Nijanse kod oslikavanja kako plovaka, tako i ostatka slike su iste. Ne odvaja celine niti se trudi da prisvoji boju, već punu paletu koristi za sve podjednako. Upravo zbog toga voda, koja nije u fokusu slike, dobija jednako bitnu notu. Umetnik joj daje na važnosti, odnosno unosi život u još jedan podsegment. Jasno je vidljiva gradacija jačine utkane emocije, jer svako platno nosi određenu poruku.

Umetnik je uspeo da potpuno prenese emociju koju ribolov nosi. Potezi četkice uvlače posmatrača u vir, koji, za razliku od stvarnog uzburkanog, donosi mir. Tišina je gotovo opipljiva. I baš kao kod pravog ribolova ostavlja se sve suvišno, nataloženo, nalepljeno, pokupljeno, prisvojeno. Ostaju samo plovci i njihovo neprekidno igranje po vodi.

Darko je, povezavši život sa pecanjem, zapravo sa serijom Plovci, više stvorio događaj. Oni su ti koji  donose ono neočekivano ribaru. Ne dolazi sa pouzdanom mišlju da će tadašnji ulov biti veliki. Ili da će ga imati uopšte. Dolazi zbog pecanja. U tom prepuštanju leži nepobitna istina o životu. Gledajući u šareno platno, ostavljamo sve ono što smo poneli sa sobom u prostoriju. Ostavljamo i suvišna očekivanja, nadanja ili bilo kakve teskobe. Otvorivši um da propustimo sve ono što dolazi, mi zapravo čekamo.

Međutim, ovo čekanje je drugačije, jer smo potpuno u trenutku. Nije nam teško, uzaludno ili nestrpljivo. Rasterećeno je životnih obrazaca ili bilo kakvih stega. U njemu se krije istina.

Zbog toga, plovci, tako veselo šareni, zapravo čine metaforu za životne okolnosti – odvojene od vode, neuredno bačene po prostoriji, ili plutajuće, poigravajuće, upravo u toj vodi.

Voda je život.  I tu smo sami. I put koji smo prevalili sa plovcima, zbog pecanja i vode, jedini je važan. Posmatarajući nanose boja i uranjajući u sliku, stvara se osećaj neopisive slobode.

Udaljavajući se od platna umetnik je bojom, potezima ali i tehnikom učinio da se plovci stope sa pozadinom i da čine celinu, unoseći mir u kompoziciju, a samim tim i kod posmatrača. Ubrzanje prestaje.  Život se vraća u trenutak. Darko Aćimović nas podseća na suštinu kovitlaca koji u središtu ima prepuštanje i zahvalnost.

Jelena Jevtić

 

Rođen u Srbiji 1991, Darko Aćimović je savremeni umetnik mlađe generacije.  Završava Srednju umetničku školu u Užicu kao vajar, a potom upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu, gde usavršava strast prema slikarstvu. Ulja i akvareli pozivaju nas da ispitamo suštinu postojanja. Slike obiluju istinskom dubinom i širinom razumevanja subjekta, poznate po ličnom tumačenju života i ljubavi.

Izlaže širom sveta, gde je priznat i nagrađen za izuzetan rad i doprinos savremenoj umetnosti. Izdvojićemo glavnu nagradu XVII Bijenala studentskog crteža Srbije u Beogradu, nagradu Akademije umetnosti u Novom Sadu za najbolje delo u slikarskoj disciplini, bronzanu medalju na međunarodnoj izložbi u Kulturnom centru Sao Paula u Brazilu. Darko živi i stvara u Beogradu, član je ULUS-a i UVUU-a.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja