event_note Izložba
28.09.2020 - 03.10.2020 access_time 18.00

Izložba „Matematičarke širom Evrope” od 28. septembra u klubu „Tribina mladih”

location_on Tribina mladih
event_note Izložba
28.09.2020 - 03.10.2020 access_time 18.00

Izložba „Matematičarke širom Evrope” od 28. septembra u klubu „Tribina mladih”

location_on Tribina mladih

Izložba „Matematičarke širom Evrope“ biće otvorena u ponedeljak, 28. septembra u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada i, uz propisane mere zaštite, moći će da se pogleda do 03. oktobra.

Deveta po redu manifestacija „Maj mesec matematike“, a prvi put u virtuelnom svetu, u organizaciji Centra za promociju nauke i Matematičkog instituta SANU, pod sloganom „Pomeri / Po meri čoveka“, i ovog maja pokrenula je vredne ideje, inspirativne razgovore, otkrila nove svetove i oduševila kreativnošću sve generacije pomoću samo jednog klika. Najveća naučnopopularna manifestacija u Srbiji, u onlajn izdanju, tokom maja ugostila je preko 10.000 posetilaca, koji su imali priliku da istražuju, povezuju i dele svoja znanja.

Kao svojevrsni nastavak i kruna ovogodišnjeg „Maja meseca matematike“, jedan od sadržaja jeste izložba „Matematičarke širom Evrope“, koja se nalazi ispred vas. Izložba predstavlja fotografske portrete uz intervjue trinaest matematičarki iz različitih zemalja širom našeg kontinenta. Intervjui nedvosmisleno poručuju da ne postoji univerzalan recept, potrebno je ići korak po korak, pustiti da vas vode vaša interesovanja, da je važno da budete otvoreni za eksperimentisanje i isprobavanje novih stvari, da učestvujete na konferencijama, upoznajete ljude, usavršavate se i posle doktorata. Da nikada ne oklevate, već postavljate pitanja, čak i ona o privatnom životu, jer se matematika i život neminovno prepliću, što je oslikano kroz celu izložbu.

Ako se tragom matematike otisnemo na put oko sveta kroz trinaest portreta, nailazićemo na različite običaje, drugačije izazove, kompleksna istraživanja, neobične navike i stilove oblačenja. Izgledaće nam kao da ništa nije univerzalno. Osim možda same matematike.

Neka ova izložba posluži kao srdačna pozivnica u carstvo matematike!

Dobro došli!

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja