event_note Koncert
03.04.2015 - 03.04.2015 access_time 20:30 časova

GUDAČKI KVARTET „IL BELPAESE”

location_on Tribina mladih
event_note Koncert
03.04.2015 - 03.04.2015 access_time 20:30 časova

GUDAČKI KVARTET „IL BELPAESE”

location_on Tribina mladih

Uživanje u večeri kamerne muzike

Koncert gudačkog kvarteta „IL BELPAESE”

biće održan u petak 3. aprila od 20.30 časova

na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada

Ulaz je besplatan.

 

U okviru ciklusa „Paviljon muzike“. Kvartet čine Nađ Arpad (violina), Dušan Birač (violina), Vladimir Šaru (viola) i Željko Ivović (violončelo), a na programu će biti dela Mendelsona i Aleksića.

Gudački kvartet ’’ IL BELPAESE ’’ osnovan je 2011. godine, kada su njegovi članovi, svirajući zajedno u više različitih kamernih sastava i orkestara u zemlji i inostranstvu, došli na ideju da formiraju svoj sastav. Iskustva i koncertnu praksu prenose u ovaj ansambl, što im je dalo još više prostora za muziciranje, ali i omogućilo stvaranje prepoznatljivog stila.

Kvartet ’’IL BELPAESE’’ ima uspešnu i značajnu saradnju sa Italijanskim kulturnim centrom ’’IL BELPAESE’’ na čijim su manifestacijamaostvarili zapažene nastupe. Priređuju koncerte u Srbiji i inostranstvu. Svi članovi kvarteta su obrazovani muzičari i pored rada u ovom ansamblu sviraju i u našim najboljim institucionalizovanim orkestrima, ali se bave i pedagoškim radom u obrazovnim i visokoobrazovnim muzičkim institucijama, ne samo u Novom Sadu, već i šire.

Tokom sezone 2012/13 i 2013/14 izvode najpoznatije gudačke kvartete kompozitora, kao što su Dvoržak, Mendelson, Hajdn, Šostakovič, Mocart, Betoven … Krajem 2013. godine pohađaju Master Class poznatog američkog gudačkog kvarteta ”Amernet”, a u novembru 2014. Master Class D.Harrington-a, osnivača i prve violine ”KRONOS” kvarteta. U aprilu 2014. godine učesnici su internacionalnog muzičkog festivala ”Evmelia’’ u Grčkoj, gde su ostvarili zapažen nastup sa delima Dvoržaka i u saradnji sa pijanistkinjom iz Belgije Katiom Veekmans.

U junu 2014.godine održavaju niz koncerata u Italiji, regija Lombardija, zahvaljujući saradnji sa “Parco Adda Nord”. U sklopu Kotor Art festivala 2014. godine, izvode gudački kvartet ”Play Strindberg” kompozitorke Ivane Stefanović. Iste godine postaju vođe orkestra Kotor Art festivala.

 

Nađ Arpad (violina), završio osnovne i master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, klasa prof. Evgenija Kravceva. Svirao je u više kamernih sastava i orkestara, među kojima su Novosadski kamerni orkestar, Vojvođanski simfoničari, Zrenjaninski kamerni orkestar i radionica za kamernu muziku „Ad Libitum“.

Školske 2011/2012. godine bio je zaposlen u školi za muzičke talente u Ćupriji. Trenutno je zaposlen kao profesor violine u muzičkoj školi ’’Bartok Bela’’ u Adi. Dugogodišnji je član Vojvođanskog simfonijskog orkestra, kao i orkestra Kotor Art festivala čiji je koncertmajstor i koordinator od 2014. godine.

Dušan Birač (violina), završio osnovne i master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, klasa prof. Irina Jašvili. Svirao je u više orkestara i kamernih sastava među kojima su Novosadski kamerni orkestar, orkestar Camerata Academica, Vojvođanski simfoničari i radionica za kamernu muziku Ad Libitum. Zaposlen je u Operi srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Vođa je deonica drugih violina festivalskog orkestra Kotor Arta, član Vojvođanskog Simfonijskog orkestra, orkestra Camerata Academica i Banjalučke filharmonije.

Vladimir Šaru (viola), završio osnovne i master studije violine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, klasa prof. Nenad Vrbaški. Svirao je u Novosadskom kamernom orkestru i Vojvođanskim simfoničarima kao i u radionici za kamernu muziku Ad Libitum. Zaposlen je u Operi srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Član je festivalskog orkestra Kotor Arta kao vođa viola i višegodišnji član Vojvođanskog Simfonijskog orkestra.

Željko Ivović (violončelo), završio je osnovne studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, klasa prof. Dejan Božić, a magistarske studije na ’’Universität für Musik und darstellende Kunst Graz – Oberschützen’’ u Austriji u klasi prof. Tobias Stosiek.  Od 2008. do 2011. godine je stalni član kamernog orkestra ’’Dušan Skovran’’. Zaposlen je u Školi za muzičke talente u Ćupriji kao profesor violončela i orkestra. Od 2014. godine vodi deonicu violončela u festivalskom orkestru Kotor Arta. Član je Vojvođanskog simfonijskog orkestra i Banjalučke filharmonije.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja