event_note Koncert
22.03.2015 - 22.03.2015 access_time 20 časova

„FELIKS ART KVARTET“ U KULTURNOM CENTRU NOVOG SADA

location_on Tribina mladih
event_note Koncert
22.03.2015 - 22.03.2015 access_time 20 časova

„FELIKS ART KVARTET“ U KULTURNOM CENTRU NOVOG SADA

location_on Tribina mladih

 

Kulturna saradnja Srbije i Amerike

 

Koncert „Feliks art kvarteta“ iz Beograda uz gosta Rosa Aftela iz Sjedinjenih Američkih Država

održaće se u nedelju 22. marta od 20 sati na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada.

Radi se o projektu „RAMEM“, koji treba da doprinese razvoju savremene muzike na našoj sceni, ali i kulturnoj saradnji između Srbije i SAD. Projekat je podržala ambasada SAD i FDU u Beogradu.

“RAMEM” projekat

Projekat je pokrenut sa željom da afirmiše nove umetničke ideje kroz prezentaciju kompozicija pisanih za ovaj sastav. Cilj projekta je doprinos razvoju savremene muzike na srpskoj muzičkoj sceni kao i razvoju kulturološke saradnje muzičara iz Srbije i Amerike. Program čine dela napisana specijalno za RAMEM projekat od strane tri američka kompozitora savremene muzike: Dženi Bek, Metju Barb, David Rapeneker i srpskih kompozitora i izvođača Anje Popović i Miloša Rakića.

“RAMEM” projekat čine: Ros Aftel (perkusije), Emilija Kortus (violina), Ena Petković (violina), Miloš Rakić (viola), Mladen Arsenović (violončelo).

O izvođačima

Ros Aftel je u dosadašnjoj karijeri već ostvario zapažene uspehe nastupajući sa pijanistom eminentne Njujorške filharmonije Erikom Huebner-om i sa dobitnikom “Pulitzer” nagrade Rodžerom Rejnoldsom. Na koncertu posvećenom čuvenom perkusionisti Janu Vilijamsu 2014.godine odabran je za jednog od najperspektivnih mladih perkusionista u izvođenju moderne muzike. Zapažen nastup je imao i na globalnoj TEDx konferenciji na Bafalo Univerzitetu.

Za Aftela je jedan od najvećih uspeha u dosadašnjoj karijeri solistički nastup 2014. godine u Njujorku gde je premijerno izveo poslednje napisano delo čuvenog svetskog kompozitora moderne muzike Karlhajnca Stokhauzena.

Sarađivao je sa koreografimaVilijam Evansom i Melani Aceto na jednim od prestižnih univerziteta u Americi. Pored solističke karijere bavi se i pedagoškim radom. Radio je kao gostujući predavač na „Howard“ Univerzitetu i „ SUNY Brockport “ Univerzitetu u Njujorku.

  1. godine u februaru je solistički nastupio na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, što je podstaklo pokretanje inicijative RAMEM. Projekat se realizuje na inicijativu i zalaganje violinistkinje Ene Petković i perkusioniste Rosa Aftela uz podršku profesora Srđana Palačkovića.

Emilija Kortus je zapažena mlada violinistkinja na domaćoj i evropskoj muzičkoj sceni. Dobitnica je brojnih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima „Petar Toškov“ i „Petar Konjović“. 2009. godine, učestvovala je na Prvom nacionalnom takmičenju mladih violinista „ Société General Serbia “ i osvojila je prvo mesto u kategoriji do 15 godina. 2010.godine osvojila je prvu nagradu po peti put na Republičkom takmičenju, i postala laureat.U toku 2011. godine, učestvovala je na internacionalnom takmičenju “Jeunessess Musicales”. Usavršavala se kod profesora Dejvida Takena, Šerbana Lupua, Kristofa Vengžina, Mateje Marinkovića, Nemanje Radulovića… Aktivno sarađuje sa orkestrom „Gudači Sv. Đorđa“.

Učestvovala na internacionalnom takmičenju „ Kloster Schöntal “ u Nemačkoj i takođe je sarađivala sa Kenom Aisom. U januaru 2012. je učestvovala na manifestaciji povodom duhovnog praznika Sveti Sava, u velikoj dvorani Sava centar. U avgustu 2012. održala je dva koncerta (u Bergenu i Alkmaaru) u Holandiji, povodom kursa za usavršavanje. U 2013. održala je koncert u galeriji SANU, kao pobednik nagrade iz fonda „Stanojlo Rajičić“. Koncert u SANU proglašen koncertom sezone 2011-2012. U avgustu 2013. održala je četiri koncerta u Holandiji sa pomenutim pijanistom povodom letnje akademije, tokom koje je radila sa profesorima Đerđom Paukom i Jozefom Risinom. Trenutno je na master studijama na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Marije Špengler.

 

Ena Petković je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Marka Josifoskog. Od 2008.godine nastupa u koncertnim salama i galerijama u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu…U kategoriji kamerne muzike na Međunarodnom festivalu gudača u Sremskoj Mitrovici 2010. godine osvaja drugu nagradu potom i prvu nagradu 2011.godine.Usavršavala se na majstorskom kursu kod prof. Stefana Milenkovića i Feliksa Nikela (Nemačka). Pohađala je majstorski kurs gudačkog kvarteta i bila polaznik orkestarske akademije u Bajrojtu (Nemačka), radeći sa tutorima Nemačke nacionalne opere iz Berlina.

Od 2011-2013.godine je nastupala kao solo violinista u projektu Kamernog muzičkog društva u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Učestvovala je u projektu kamernog gudačkog orkestra „ Camerata Academica “ u Novom Sadu i projektu Banjalučke filharmonije. Učestvovala je u multimedijalnom projektu „Razlike“ u Novom Sadu kao i u „World Music“ projektima. Za projekat „Playing For Change “ je snimila dve numere za treći po redu CD sa gudačkim triom „Novi Sad String Trio“. 2013.godine je učestvovala u inovativnom muzičkom projektu “ Azalai- Labaratorie nomade “ i nastupila na Egzit festivalu. Od 2010.godine nastupa sa gudačkim kvartetom “ Feliks Art“ sa kojim je imala zapažen nastup na TEDx konferenciji u Novom Sadu i na brojnim kulturnim festivalima i dešavanjima u Beogradu.

Miloš Rakić je u toku studija imao zapažene nastupe i ostvario uspehe na takmičenjima na republičkim i međunarodnom planu. FMU u Beogradu u klasi prof. Ljube Milanovića.U okviru fakulteta imao je priliku da pohađa kurs kod prof. Davida Takena (London) i prof. Rudolfa Hacena (SAD). Bio je polaznik majstorskog kursa na kod prof. Kristjiana Eulera (Grac). Bavi se i kamernom muzikom u različitim kamernim sastavima kao violinista i kao violista, sa kojima je ostvario brojne koncerte u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, muzičkoj galeriji i velikoj sali Kolarčeve zadužbine. Pored kamernog muziciranja, svoje muzičko obrazovanje obogaćuje i učestvovanjem u različitim orkestrima. 2006. je učestvovao u izvođenju Mocartovog „Rekvijuma“ . Kao član “Liebe und Arbeit orchester „, učestvovao je u multimedijalnom programu „Muzički hologram Nikola Tesla“ u Guarnerius-u. Član je akademskog orkestra Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu sa kojim ostvaruje uspešne koncerte. Kao honorarni član sarađuje i sa gudačkim orkestrom „Orfej“. 2011 i 2012 je učestvovao na projektu Maribor internacionalnog orkestra u okviru MIO 2012, sa kojim ostvaruje koncerte po bivšoj Jugoslaviji, Italiji, Austriji… 2012.godine je učestvovao na projektu simfonijskog orkestra mladih na Kipru. Član je i poznatog orkestra „Kamerata Serbika“, a sarađuje i sa kamernim gudačkim orkestrom Gudači Svetog Đorđa. Od 2010.godine nastupa sa gudačkim kvartetom “ Feliks Art“ sa kojim je imao zapažen nastup na TEDx konferenciji u Novom Sadu i na  brojnim kulturnim festivalima i dešavanjima u Beogradu.

 

Mladen Arsenović je rođen u Beogradu 1991.godine. Muzičko obrazovanje stiče u klasi prof. Milutina Mladenovića prvo u Muzičkoj školi ”Mokranjac” i zatim u Muzičkoj školi „Vatroslav Lisinski” u Beogradu, u čijoj klasi nastavlja studije na Fakultetu lepih umetnosti u Kragujevcu. Dobitnik je prve nagrade na Republičkom takmičenju u kategoriji violončela, kao i u kategoriji za kamernu muziku. Kao solo izvođač, imao je uspešne koncerte u salama i galerijama kao što su: Galerija fresaka, Etnografski muzej, Sinagoga u Sofiji, na koncertnom podjumu sale Kolarčeve zadužbine, gde je nastupao kao solista uz orkestar MŠ ”Vatroslav Lisinski”. Ostvario je uspešnu turneju sa kamernim orkestrom u Italiji i Mađarskoj. Kao aktivan orkestarski svirač osvario je brojne koncerte sa Banjalučkom filharmonijom. 2011.godine je učestvovao na Festivalu mladih umetnika u Bajrojtu, gde se usavršavao na kursu simfonijskog orkestra i gudačkog kvarteta sa tutorima Suzan Kalager i Feliksom Nikleom .Usavršavao se na majstorskim kursevima kod Stefana Popova, Marka Kopea, Stanislava Apolina, Minea Hajasija, Gotijea Kapisona, Martina Lera … Od 2010.godine nastupa sa gudačkim kvartetom “ Feliks Art“ sa kojim je imao zapažen nastup na TEDx konferenciji u Novom Sadu, kao i na kulturnim festivalima i dešavanjima u Beogradu.

 

O kompozitorima:

David Rapeneker je američki kompozitor i perkusionista. Inspirisan povratkom u rodni grad Barlington na zapadnoj obali Misisipija stvara delo ” ”..from what they are”. “ Po prvi put spoznajem život odrasle osobe nakon više od decenije odsustva iz rodnog mesta, što me je navelo na spoznaju činjenice da je tanka linija koja razdvaja osobu koja sam bio od onoga što sam danas. Neraskidivi deo života u ovom gradu je reka Misisipi od koje sam uvek crpeo snagu i osećaj stabilnosti.” David kompozicijom izlazi iz sistema ponavljanja i rigidnosti prethodnih dela i stvara delo koje je više “organsko” i intuitivno.Prvobitna ideja je podela kompozicije u tri odseka od koje svaki oslikava tri agregatna stanja: gasovito, tečno i čvrsto. Procesom rada upliće i neizostavni deo svoje ličnosti, inspirisan rekom Misisipi i borbama sa kojima se svakodnevno suočavamo, u kojoj pokušavamo da svojim krhkim shvatanjem vremena pomirimo prošlost, sadašnjost i budućnost. Naziv dela je uzet iz pesme “From what they are ”.

Miloš Rakić je diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na instrumentu viola, u klasi prof. Ljube Milanovića. Inspiraciju za komponovanje crpi iz svakodnevnog života i unutrašnjoj borbi koju svi doživljavamo. Baveći se aranžiranjem i komponovanjem kompozicija za različite ansamble i orkestarska dela, Balada je prva u nizu komponovana za solo instrument – violu, klavir, kamerni gudački orkestar i perkusije. Prvobitna verzija je dosta mirnija i liričnija za razliku od sadašnje verzije prekomponovane za projekat RAMEM. Većih promena u solo deonici viole nema, ali je orkestracija dosta izmenjena što povećava dinamičnost sadašnje verzije. Balada je odraz ljudske unutrašnje (ne)skladnosti. Solo deonica je dosta uzdržana i lirična. Prizvuk koji se javlja u melodiji podseća na irsku narodnu melodiju, a gudački trio i vibrafon kao kontrast oslikavaju skrivenu stranu ljudskog nesklada. Inspiraciju za komponovanje tražim u filmskoj muzici, a Balada je čist primer. 2009. je nastala prvobitna verzija, 2014. je prekomponovana za solo violu i klavir, a 2015. za ovakav vid sastava.

 

Anja Popović je diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. U dosadašnjoj izvodjačkoj karijeri beleži brojne nastupe u Srbiji i inostranstvu. Dobitnica je velikog broja nagrada medju kojima je najznačajnije na takmičenju “Stefan Milenković”, Bretoniko u Italiji. Usavršavala se na kursevima kod stefana Milenkovića, Vladimira Vladigerova, Dejana Mihajlovića, Danijela Draganova. Učestvovala je na Festivalu mladih umetnika u Bajrojtu (Nemačka) i saradjivala sa brojnim domačim i evropskim orkestrima. Pored violinističke karijere se bavi i komponovanjem, inspirisana delima Šostakoviča, Prokofjeva i Stravinskog. Kompozicije Kvartet i perkusije br.3 i Kvintet br. 1 su inspirisane konstantnom potragom mladog čoveka u današnjem društvu. Prisutan je strah, ironija i ljudska otudjenost nastala kao produkt modernog doba.

 

Dženi Bek je pohađala studije kompozicije na “Peabody” Konzervatorijumu i “Rutgers” Univerzitetu. Intenzivno radi na oblikovanju i destilovanju muzičkog jezika sa ciljem da istakne zvačaj svakog zvuka. Stvara sažeto muzičko “nepce” sa ciljem da zadrži čistoću pri prelasku u dramatiku kroz okvir relativno ograničenih materijala. Nastaje zvučni svet koji je nepregledan, visceralan a u jednoj meri odmeren. “Protekle dve godine se moj process komponovanja razvija iz uske povezanosti sa literaturom i tekstom. Delo “In Fine Surrender” je inspirisano tekstom iz pesme Mariane Mo “You are Fire Eaters”. Koristeći kontrolisano ponavljanje podstičem svoje muzičke materijale na konstantno razvijanje. Dozvoljavam da se materijali oblikuju, kroz strogu kontrolu nivoa aktivnosti evociram muzički pejzaž koji omogućava suptilne događaje (oscilovanje, promene u tekstu i artikulaciji) da se pojave sa odlučnom ali delikatnom preciznošću. Postavljajući specifično ograničen domet mogućnosti prvlačim publiku u zahtevno i nijansirano zvučno iskustvo.”

 

Metju Barbi je kompozitor i perkusionista iz Severne Karoline, koji nakon završenih master studija na “East Carolina” Univerzitetu započinje pedagoški rad kao profesor na “Johnston Community College” i na “Mount Olive” Univerzitetu gde trenutno predaje. Pored pedagoškog rada, aktivan je član u više orkestara: Triangle Brass Band “”,Tar River Symphonic Band “” i North Carolina Symphony “”.

“Od prvog čitanja me je zaintrigirao ritam teksta, čitajući iznova sam otkrivao nove detalje. Želeo sam da Vilijamsove reči pretočim u muziku dajući joj melodiju i oblik. Priča seže od vremena odrastanja dečaka u prirodi, zapažanja sveta oko sebe, velikih promena u gradu i društvenom životu radničkog mesta Paterson, do zrelih godina i starosti koju pisac posvećuje reci. “Paterson” oslikava mikrokosmos svakodnevnog života i nagoveštaj univerzalnog.”

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja