event_note Izložba
28.08.2018 - 06.09.2018 access_time 20.21

DUNAVSKI DIJALOZI 2018. u Klubu „Tribina mladih“ KCNS-a

location_on Tribina mladih
event_note Izložba
28.08.2018 - 06.09.2018 access_time 20.21

DUNAVSKI DIJALOZI 2018. u Klubu „Tribina mladih“ KCNS-a

location_on Tribina mladih

U okviru festivala Dunavski dijalozi pod nazivom „Upotreba čoveka“ u utorak 28. avgusta,  u 20.21 časova, u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada, biće otvorena izložba Olje Stefanović Triaške i Jana Skaličana iz Slovačke. Izložba će trajati do 06. septembra.

 

Biografije umetnika:

 

OLJA STEFANOVIĆ TRIAŠKA:
„Fokus mog rada je na odnosu čoveka i prostora. Interesuje me dehumanizovan prostor, usamljen, izgubljen, lišen svojih osnovnih funkcija. Cilj mog vizuelnog istraživanja kroz fotografiju je otkrivanje kakav uticaj svako od nas ima na prostor i kako prostor utiče na nas, koliko prostor može da manipuliše nama i zbog čega osećamo usamljenost u gradu i društvu. Savremeno društvo, nove tehnologije i društvene mreže daju nam novu definiciju prostora, omogućavaju da živimo introvertne živote, i da imamo sopstveni prostor koji pokušavamo da menjamo kako želimo i na način na koji se osećamo sigurno. Ali, taj prostor nije realan, ne možemo ga fizički dodirnuti, on je samo naša ideja, idealna prostorna simulacija… Stvarni, fizički prostor je prazan, jer je izgubio osnovni značaj i karakteristike. U mojim prethodnim radovima dokumentovala sam prostor kao napušten, samotan, zapušten i samo sa naznakama nekadašnje slave. Svaki fotografisan prostor ima svoju sopstvenu priču i svoj kulturno – politički kontekst. Poslednjih pet godina, u mom radu, fokusiram se na svoju ličnu istoriju, na naš odnos s istorijom, spomenicima i ličnoj arhivi. Priče i sjećanja mog detinjstva igraju glavnu ulogu u vizuelnim istraživanjima i polazištu za moju knjigu.“

Olja Triaška Stefanović (1978. Novi Sad, Srbija). Diplomirala je na Akademiji likovnih umetnosti i dizajna na odseku za fotografiju i nove medije u Bratislavi (2007). Predaje na Katedri za fotografiju i nove medije na Akademiji likovnih umetnosti i dizajna. U svom radu interesuje je prostor i arhitektura i mnogo godina bavila se mapiranjem aritekture Centralne i Istočne Evrope dvadesetog veka. Predstavljala je svoj rad na mnogim grupnim i samostalnim izložbama na međunarodnom nivou. Živi i radi u Bratislavi.

 

JAN SKALIČAN:
„Moj rad je neka vrsta izjave, pokušaj artikulacije misaonih procesa zasnovanih na razmatranju određenog mesta i prošlosti u pokušaju da se iskustvo sveta vrati na neprobojnost materijala i pamćenja. Teorijska polazna tačka bila je teorija večnog ponavljanja i pogled na ciklično ponavljanje prošlosti u neizvesnoj sadašnjosti. Pokušao sam da razumem i posredujem, međutim to je beskrajan, konstantno repetitivan proces koji treba dalje razviti i materijalizirati ga za mogućnost da postanemo svesniji mogućnosti našeg stajanja u horizontu događaja – prostora i vremena uopšte.“

Jan Skaličan (Bratislava, Slovačka, 1989) je osnovne (2016) i master studije (2018) završio na fotografiji i novim medijima na Akademiji lepih umetnosti i dizajna u Bratislavi, Slovačka. Osvojio je prvu nagradu na slovačkoj Pres fotografiji u kategoriji Studenti i mladi fotografi do 25 godina (2014). Suosnivač je i član DSK (umetnička grupa sa Luboš Kotlar, Iva Durkačova) i suosnivač, organizator i kustos galerije Žumpa u Bratislavi. Predstavljao je svoj rad na izložbama u Slovačkoj i drugim zemljama.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja