event_note Kulturna manifestacija
24.05.2014 - 31.05.2014 access_time 18.00

Dani slovenske pismenosti – Manifestacija „1150“

location_on Velika sala
event_note Kulturna manifestacija
24.05.2014 - 31.05.2014 access_time 18.00

Dani slovenske pismenosti – Manifestacija „1150“

location_on Velika sala

 

U programu ovogodišnjih Dana slovenske pismenosti – Manifestacije „1150“ će se naći projekcija češkog filma o Ćirilu i Metodiju, koju će otvoriti producent Viktor Krištof, izložba ćiriličkih rukopisa u Tribini mladih, obrazovna izložba tekstova vezanih za ćirilometodijevsku tradiciju u katoličkoj porti i performans oslovesti se na trgu Slobode.

Manifestaciju prati i sajt:  1150.rs

gde su smešteni svi sadržaji ovogodišnje kao i prošlogodišnje manifestacije i još po nešto.

Tekstovi o ćirilometodijevskoj tradiciji, nazvani slovarica, biće objavljeni i u besplatnoj publikaciji koja će biti dostupna đacima i posetiocima.

 

O MANIFESTACIJI “1150”

U sklopu tri jubilarne godine (2012 – 2014) u kojima slovenske zemlje i Vatikan obeležavaju i proslavljaju 1150 godina od početka Moravsko panonske misije, odnosno od početka misije Ćirila i Metodija, Kulturni centar Novog Sadao rganizovao je manifestaciju “1150”. Na taj način, kao i prošle 2013. godine, Novi Sad se pridružio nizu drugih gradova koji su obeležili ovaj izrazito značajan (sve)slovenski jubilej koji je UNESKO uvrstio u svoju listu najznačajnijih jubileja.

Kulturni centar Novog Sada u potpunosti je svestan izuzetnog značaja misije solunske braće za slovenski, ali i evropski kontekst. U tom kontekstu obeležavanje ovog jubileja svrstava u listu svojih prioritetnih i najznačajnijih programa ove godine.

Ćirilometodska kulturna baština u izvesnom smislu predstavlja temelj ne samo slovenske pismenosti, već i slovenske a time i srpske kulture kao celine. Bogate kulturne tradicije koje se zasnivaju na delovanju Ćirila i Metodija koji su stvorili prvo slovensko pismo i započeli bogosluženje na slovenskom jeziku, reflektuju se na različite načine skoro u svim segmentima i sferama kulture slovenskih naroda. Na taj način, celokupna književnost i literalno stvaralaštvo Slovena se inicijalno temelji na delovanju Solunske braće.

Uvažavajući činjenicu da Novi Sad predstavlja primer multinacionalnog i multikonfesionalnog grada čija prošlost u mnogobrojnim aspektima svedoči o intenzivnoj sveslovenskoj saradnji ova manifestacija za grad ima dodatan i specifičan karakter.

Kulturni centar je u sklopu manifestacije “1150” pripremio i realizovao nekoliko različitih programa kojima je ovaj jubilej adekvatno obeležen.

Poseban značaj obeležavanju ove manifestacije daje jedinstvena internet prezentacija u čijem sklopu se izuzev rasporeda programske koncepcije manifestacije “1150” nalaze i brojni edukativni i naučno-popularni sadržaji vezani za moravskopanonsku misiju, odnosno za različite aspekte slovenske pismenosti i ćirilometodske tradicije i baštine. Koncipiran na ovakav način, ovaj sajt prestavlja oblik virtuelne izložbe posvećene obeležavanju jubileja vezanog za 1150. godišnjicu od početka misije Solunske braće.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja