event_note Koncert
21.08.2013 access_time 21 sat

ALEKSANDAR DUJIN ORCHESTRA – KONCERTI LETNJE DŽEZ AKADMIJE NOVI SAD – DORTMUND

location_on Druga lokacija: Štrand, centralni plato (u slučaju kiše, program će se održati u isto vreme, u "Tribini mladih" KCNSa)
event_note Koncert
21.08.2013 access_time 21 sat

ALEKSANDAR DUJIN ORCHESTRA – KONCERTI LETNJE DŽEZ AKADMIJE NOVI SAD – DORTMUND

location_on Druga lokacija: Štrand, centralni plato (u slučaju kiše, program će se održati u isto vreme, u "Tribini mladih" KCNSa)

KONCERTI LETNJE DŽEZ AKADMIJE NOVI SAD – DORTMUND

 

ALEKSANDAR DUJIN ORCHESTRA

Gabor Bunford, saksofon

Aleksandar Dujin, klavir

Robert Pongo, bubnjevi

Robert Sič, kontrabas

dujin2 

Bunford Gabor

bunfordBunford Gabor je rođen 22.06.1972 U Starom Bečeju. Sa 10 godina upisuje muzičku školu u Subotici  na odseku klarineta kod prof. Matije Levai kod koga  završava i srednju školu 1991. Godine . Za vreme srednje škole je član “Subotičkog duvačkog orkestra,” ,”Subotičke Filharmonije”, i “Zabavnog orkestra OKUD  Mladost” gde kod saksofoniste,  Feldi Jenea,  ima prve kontakte sa saksofonom.

1991. godine upisuje Muzičku Akademiju u Sarajevu,  ali nakon godinu dana, zbog rata, se prebacuje na Akademiju Umetnostu u Novom Sadu gde nastavlja klasične studije na klarinetu kod prof. Mihajla Kelblija. 1994 počinje da se ozbiljnije bavi saksofonom. Svira u bendovima kao što su “Flying Rabbit”, ”Colibri” i “Free Shop” sa kojima svira širom Vojvodine po klubovima.

Od 1996. godine postaje član ”Revijskog orkestra RTV NS”.  Tu počinje saradnju sa Aleksandrom Dujinom i pridružuje se njegovom džez  kvartetu.  Sa bendom ”Colibri” (Aleksandar Banjac, Robert Pongo, Ištvan Mađarić) postaje deo pratećeg benda vokalnih solista kao što su Ksenija Mijatović, Tanja Jovičević, Svetlana Palada. U martu 1999. učestvuje na takmičenju mladih jazz saksofonista u Budimpešti gde ulazi u finale i dobija nagradu za najboljeg stranog izvođača. Decembra 1999. postaje član “Sporog Ritam” benda Dejana Cukića, a odmah po odsluženju vojnog roka počinje njegova saradnja sa jednim od naših najvećih kant-autora, Đorđem Balaševićem, koja traje i danas. U to vreme osniva, zajedno sa Ivanom Aleksijevićem, Dušanom Ivaniševićem, Urošem Šećerovim i Ištvanom Mađarićem “Yupika Quintet” sa kojim se pojavljulju na svim domaćim džez festivalima, ali takođe i inostranim. 2004. godine, Bunford postaje član pratećeg benda Vlade Georgijeva, a kasnije i pratećeg benda našeg “kralja” romske muzike Šabana Bajramovića.

                Povremeno je saradjivao i sa Silvesterom Levayem, Dadom Topićem, Kornelijem Kovačom, Dinom Dvornikom, Aleksandrom Kovač i grupom Leb I Sol, Jelenom Tomašević, Lenđel Gaborom….

Bunford radi i kao studijski muzičar. Svirao je na mnogim albumima naših autora (Đorđe Balašević, Vlado Georgiev, Šaban Bajramović, Zdravko Čolić,  Željko Vasić, Vasil Hadžimanov itd……

2006. godine diplomirao je klarinet u klasi prof Nikole Srdića na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu  a 2009. na istom mestu, diplomirao je i saksofon u klasi prof. Stojana Dimova.

Trenutno živi u Subotici sa porodicom gde i radi kao profesor saksofona u  Muzičkoj školi Subotica, a radi i na Akademiji  Umetnosti u Novom Sadu kao strucni saradnik na odseku za saksofon. Njegovi đaci osvajaju brojne nagrade na nacionalnim i internacionalnim muzičkim takmičenjima   u Srbiji.

Član je Novosadskog big band-a,  i umetnički direktor „Jazzik“ internacionalnog subotičkog džez festivala.

 Dobitnik  je nagrade Dr. Ferenc Bodrogvari 2010. za prosvetni rad.

 

Aleksandar Dujin

Duja 3 resized

 Kompozitor, aranžer i pijanista Aleksandar Dujin (1959), bio je jedan od najomiljenijih, najpoznatijih perspektivnih pijanista, još pre nego što je završio studije klavira na Konzervatorijumu u Beču. Svira razne muzičke stilove od jazz-rock-a, do akustičnog cool jazz-a, acid-etno jazz-a, vokalne i Big Band muzike, što se može videti i po njegovoj diskografiji koja uključuje: „California“, album njegove instrumentalne jazz-rock autorske muzike (1987); „ADO ADO“, akustični, cool-jazz. (Autori: Aleksandar Dujin i Stefan Pelzl, 1992); „Wheelz Around the World“ acid-etno-jazz (autori: Aleksandar Dujin i Stefan Zaradić, 1992-1996); „Funk& Soul“ (vokalna, big-band muzika, sa sedam obrađenih, i dve autorske numere, 1995); i „Smooth Jazz Vol. I“ – na CD-u su 6 autorskih instrumentalnih i 2 obrade vokalnih kompozicija (1999) i „Vojvođanske impresije“(2003). 22. oktobra 2006 Aleksandar Dujin je obeležio 30 godina umetničkog rada. 2010. realizacija projekta „Multikulturalna edukacija kroz muziku» u Vojvodini, Mađarskoj i Austriji. 2011 i 2012. organizator i urednik programa Green Town Jazz Fest-a u Somboru; autor, muzički urednik i realizator projekta Dunavska Saletla – Mala novosadska muzička scena, u Dunavskom parku u Novom Sadu gde je u periodu od 2 godine realizovano 176 koncerata i nastupilo 956 muzičara. Bio je predavač na I Summer Jazz Academy / I letnjoj džez akademiji Novi Sad – Dortmund 2011. godine. 2012. muzički urednik prvog Jazz Open Air-a, džez iventa na Petrovaradinskoj tvrđavi, Novi Sad. Član je Saveta Novosadskog džez festivala od njegovog nastanka. Aleksandar Dujin Orkestra je tri puta (2001, 2006. i 2008.) učestvovao u glavnom programa Novosadskog džez festivala,  urednik je muzičkog programa „Kampa tolerancije“ u bačkoj Topoli, predstavljao je Vojvodinu u Ulmu na „Festivalu podunavskigh gradova i regija“ ..

 

 

Robert Pongo

Pongo Robert, bubnjara iz ALEKSANDAR DUJIN ORCHESTRA

Pongo Robert rođen 1976. u Novom Sadu. Gimnaziju završio u Novom Sadu studije engleskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Studirao je na privatnoj Akademiji u Budimpešti, na odseku za udaraljke. Svirao sa Tanjom Jovićević, Vojvođanskim omladinskim big bend-om, član je ansambla Aleksandar Dujin Orchestra.

 

 

 

 

Robert Sič

Robert SicRođen 1967. godine u Somboru.

 

Od malih nogu iskazuje interesovanje prema muzici zbog čega ga roditelji upisuju u muzičku školu da uči violinu.Nakon Osnovne muzičke škole prestaje svirati violinu i prelazi na bas gitaru i svira sa mnogim somborskim rok bandovima. Krajem osamdesetih, od osnivanja svira sa subotičkim rok bendom „Faust“ sa kojima pored brojnih nastupa kod nas i u Mađarskoj, snima i dve ploče u izdanju beogradskog Jugodiska.

 

Pored aktivnog bavljenja muzikom, krajem osamdesetih u Novom Sadu upisuje Višu Tehničku Školu da bi 1992. diplomirao i stekao zvanje mašinskog inženjera.

 

Od početka devedesetih počinje se interesovati za jazz muziku, a prvi ozbiljan angažman dobija sredinom devedesetih kada na poziv prof. Miroslava Karlovića počinje svirati sa beogradskim fusion bandom „Sidestream“. Pored koncerata u beogradskim klubovima, zapaženiji je nastup banda na Valjevskom džez festivalu 1996.
Po povratku u Sombor počinje svirati kontrabas. Tokom sledećih godina, u nekoliko lokalnih postava svira jazz standarde (Jazz For Sale, Somborsky Jazztet, Jazz Unlimited, So Jazzy, Jazz Bond). Nastupa se uglavnom po Vojvodini, kao i u Mađarskoj.

 

Prošle godine, na poziv Aleksandra Dujina nastupa kao gost njegovog orkestra na Maloj novosadskoj muzičkoj sceni – „Novosadskoj saletli“ gde izvode popularne jazz standarde. Saradnja se dalje nastavlja kroz klupske svirke, kao i učešćem na koncertima „Šansona“ i „Ponekad u osam“.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja