event_note Izložba
06.12.2021 - 16.12.2021 access_time 17.00

Izložba Milana Pivničkog „Stvarnost umetnosti i lepota oblika“ od 6. decembra u Likovnom salonu

location_on Likovni salon KCNS
event_note Izložba
06.12.2021 - 16.12.2021 access_time 17.00

Izložba Milana Pivničkog „Stvarnost umetnosti i lepota oblika“ od 6. decembra u Likovnom salonu

location_on Likovni salon KCNS

Izložba Milana Pivničkog „Stvarnost umetnosti i lepota oblika“ moći će da se pogleda od 6. decembra u 17 časova do 16. decembra u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada  uz propisane mere zaštite.

Stvarnost umetnosti i lepota oblika

„Ukupno umetničko delo Milana Pivničkog, na šta ukazuju i izloženi crteži i uljane slike nastale u njegovom ranijem i skorašnjem vremenu, čini jednu jedinstvenu i programski zaokruženu celinu, koju su samo u nijansama menjali način slikanja, tematska i poetskua osnova u kontekstu značenja pikturalne funkcionalnosti. Dominantne teme portreta, pejzaža i mrtve prirode sačuvale su univerzalne vrednosti realističkog ikonografsog koncepta sadržanog u likovnim elementima kompozicione harmonije, klasične čistoće izraza i jasne konkretizacije sadržaja.

Vrlo reducirana i selektirana rekapitulacija dosadašnjeg pređenog stvaralačkog puta, uz podrazumevajući otklon od dramatičnih iskoraka  u značenju programskog i tematskog diskontinuiteta, obeležili su slikarstvo Milana Pivničkog u okviru razuđenih postmodernističkih koncepcijskih usmerenja, kao recepturu povratka u likovnu memoriju redefinisane i preformulisane renesansne estetike.

Taj estetski koncept formalnog klasičnog obrasca predstavlja zapravo njegov paradigmatični model likovne poetike koji pripada jednom od glavnih umetničkih pravaca koji je bio dominantan u poslednjim decenijama 20. veka i na početku novog milenijuma – poetskom realizmu. Otkrivajući forme, predmete i predele iz svog okruženja u njihovoj punoj lepoti, Pivnički nas uvodi u drugačiji svet tumačenja stvarnosti provociranjem pitanja koje traži i odgovor: da li je stvarnost iluzija ili je iluzija realnost? Evidentna crtačka korektnost, ozbiljnost u različitom medijskom pristupu i eksponiranje zvučnog kolorita precizno ukomponovanog na slikama, manifestuju se kao rezultat kreativnog procesa u traganju za njihovom slojevitošću kojom one postaju metafora vremena ne samo sadašnjeg, već i prošlog.  Naglašavajući sam čin slikanja i nastajanja slike, pri čemu se u međusobno suprotstavljenim postupcima usklađuju potez i boja, Milan Pivnički nas uvodi u tajne slikarske materije u čijem su dvodimenzionalnom prostoru projektovane koordinate unutrašnjeg sveta slike, kao  nekoj vrsti ritualnog čina.”

                                                                                                               Mile Ignjatović

Milan Pivnički rođen je 1958. godine u Srbobranu. Završio je Srednju umetničku školu „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu 1977. godine. Osnovne studije Fakulteta likovnih umetnosti završio je u Beogradu, u klasi profesora Vojislava Todorića i Čedomira Krstića 1984. godine. Na istom fakultetu završio je postdiplomske studije u klasi profesora Vojislava Todorića 1990. godine. Član je ULUV-a i ULUS-a od 1990. godine. Živi i radi u Novom Sadu.

U prvoj godini studija 1980. godine dobitnik je nagrade za crtež. Zatim, 1983. godine nagrađen je za sliku malog formata Nagradom „Cuca Sokić”, a 1984. godine Nagradom „Petar Lubarda” za slikarstvo.

SAMOSTALNE IZLOŽBE

 1. Galerija F. L. U. Beograd, slike i crteži
 2. Galerija doma kulture „Petar Drapšin“, Srbobran, slike i crteži
 3. Galerija Udruženja likovnih umetnika Vojvodine, Novi Sad, slike i cereži
 4. Galerija Udruženja likovnih umetnika Vojvodine, Novi Sad, slike i crteži
 5. Mali likovni salon Narodnog muzeja, Kragujevac
 6. Galerija Ogranka SANU u Novom Sadu , slike i crteži
 7. Vojvođanska banka A. D. Novi Sad, slike i crteži
 8. Srpska akademija nauka i umetnosti, Ogranak u Novom Sadu, izložba crteža
 9. Zavod za kulturu Vojvodine, galerija „Most”, Novi Sad, slike
 10. Muzej Vojvodine, Novi Sad, slike i crteži
 11. Galerija „Foaje”, Mladenovac, slike
 12. Galerija „S”, Kikinda, slike
 13. Muzej Vojvodine, Novi Sad, slike

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja