event_note Изложба
06.12.2021 - 16.12.2021 access_time 17.00

Изложба Милана Пивничког „Стварност уметности и лепота облика“ од 6. децембра у Ликовном салону

location_on Ликовни салон КЦНС
event_note Изложба
06.12.2021 - 16.12.2021 access_time 17.00

Изложба Милана Пивничког „Стварност уметности и лепота облика“ од 6. децембра у Ликовном салону

location_on Ликовни салон КЦНС

Изложба Милана Пивничког „Стварност уметности и лепота облика“ моћи ће да се погледа од 6. децембра у 17 часова до 16. децембра у Ликовном салону Културног центра Новог Сада  уз прописане мере заштите.

Стварност уметности и лепота облика

„Укупно уметничко дело Милана Пивничког, на шта указују и изложени цртежи и уљане слике настале у његовом ранијем и скорашњем времену, чини једну јединствену и програмски заокружену целину, коју су само у нијансама мењали начин сликања, тематска и поетскуа основа у контексту значења пиктуралне функционалности. Доминантне теме портрета, пејзажа и мртве природе сачувале су универзалне вредности реалистичког иконографсог концепта садржаног у ликовним елементима композиционе хармоније, класичне чистоће израза и јасне конкретизације садржаја.

Врло редуцирана и селектирана рекапитулација досадашњег пређеног стваралачког пута, уз подразумевајући отклон од драматичних искорака  у значењу програмског и тематског дисконтинуитета, обележили су сликарство Милана Пивничког у оквиру разуђених постмодернистичких концепцијских усмерења, као рецептуру повратка у ликовну меморију редефинисане и преформулисане ренесансне естетике.

Тај естетски концепт формалног класичног обрасца представља заправо његов парадигматични модел ликовне поетике који припада једном од главних уметничких праваца који је био доминантан у последњим деценијама 20. века и на почетку новог миленијума – поетском реализму. Откривајући форме, предмете и пределе из свог окружења у њиховој пуној лепоти, Пивнички нас уводи у другачији свет тумачења стварности провоцирањем питања које тражи и одговор: да ли је стварност илузија или је илузија реалност? Евидентна цртачка коректност, озбиљност у различитом медијском приступу и експонирање звучног колорита прецизно укомпонованог на сликама, манифестују се као резултат креативног процеса у трагању за њиховом слојевитошћу којом оне постају метафора времена не само садашњег, већ и прошлог.  Наглашавајући сам чин сликања и настајања слике, при чему се у међусобно супротстављеним поступцима усклађују потез и боја, Милан Пивнички нас уводи у тајне сликарске материје у чијем су дводимензионалном простору пројектоване координате унутрашњег света слике, као  некој врсти ритуалног чина.”

                                                                                                               Миле Игњатовић

Милан Пивнички рођен је 1958. године у Србобрану. Завршио је Средњу уметничку школу „Богдан Шупут“ у Новом Саду 1977. године. Основне студије Факултета ликовних уметности завршио је у Београду, у класи професора Војислава Тодорића и Чедомира Крстића 1984. године. На истом факултету завршио је постдипломске студије у класи професора Војислава Тодорића 1990. године. Члан је УЛУВ-а и УЛУС-а од 1990. године. Живи и ради у Новом Саду.

У првој години студија 1980. године добитник је награде за цртеж. Затим, 1983. године награђен је за слику малог формата Наградом „Цуца Сокић”, а 1984. године Наградом „Петар Лубарда” за сликарство.

САМОСТАЛНЕ ИЗЛОЖБЕ

  1. Галерија Ф. Л. У. Београд, слике и цртежи
  2. Галерија дома културе „Петар Драпшин“, Србобран, слике и цртежи
  3. Галерија Удружења ликовних уметника Војводине, Нови Сад, слике и цережи
  4. Галерија Удружења ликовних уметника Војводине, Нови Сад, слике и цртежи
  5. Мали ликовни салон Народног музеја, Крагујевац
  6. Галерија Огранка САНУ у Новом Саду , слике и цртежи
  7. Војвођанска банка А. Д. Нови Сад, слике и цртежи
  8. Српска академија наука и уметности, Огранак у Новом Саду, изложба цртежа
  9. Завод за културу Војводине, галерија „Мост”, Нови Сад, слике
  10. Музеј Војводине, Нови Сад, слике и цртежи
  11. Галерија „Фоаје”, Младеновац, слике
  12. Галерија „С”, Кикинда, слике
  13. Музеј Војводине, Нови Сад, слике

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања