event_note Izložba
24.08.2020 - 04.09.2020 access_time 08:00

Izložba „Izobilje vode“ Lidije Krnjajić od 24. avgusta u Malom likovnom salonu

location_on Mali likovni salon
event_note Izložba
24.08.2020 - 04.09.2020 access_time 08:00

Izložba „Izobilje vode“ Lidije Krnjajić od 24. avgusta u Malom likovnom salonu

location_on Mali likovni salon

Izložba „Izobilje vode“ Lidije Krnjajić, moći će da se pogleda od 24. avgusta do 4. septembra  u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, uz propisane mere zaštite, ili na linku Virtuelne galerije likovnog programa.

U seriji radova „Izobilje vode“ tragajući za savremenim pristupom i izrazom, umetnica se hrabro upušta u tematizaciju praiskonskog motiva, osnovnog gradivnog elementa života, vode, pri tom tretirajući je na način koji ne ostavlja prostor za banalnost bilo u izrazu ili poetici.

Sam izbor predmeta, vode, govori nam o potrebi da se uroni u istraživanje osnovnih organskih i psiholoških fenomena života, o potrebi za propitivanjem kolektivnih i individualnih stavova i osećanja koristeći kao medijum za to istraživanje neizbežnog prirodnog elementa koji sam po sebi ima skoro pa bezgraničan broj označitelja.

Sama vizuelna poetika dela otkriva nam smelog eksperimentatora spremnog da zaroni u one najintimnije delove, kako sopstvene ličnosti, tako i kolektivnog nesvesnog i da nam poput rečenica i reči koji tvore narativnost u okviru samih radova, da mogućnost odraza u vodi, mogućnost da pogledamo u sopstveno „Ja“.

Kombinujući igru predmetnosti i apstrakcije u svojim radovima umetnica u isto vreme postiže efekte iskrene i nepatvorene sentimentalnosti i neprigušene vedrine i radosti.

Osećaj temporalnosti i prostora koje sadrži ova grafička serija, poput same vode koja ima moć promene svog agregatnog stanja, transgresivno spaja onostrano, magijsko sa svetovnim i svakodnevnim, što je svakako čini vrhunskim umetničkim dometom i polazištem za dalja istraživanja u tom pravcu.

Sami crteži sa tehničke strane predstavljaju istraživanje i igru osnovnih likovnih elemenata – površina, tekstura i linija. Dok na grafikama težinu kompozicija grade višestruko nagrizane površine u tehnici rezervaša i bakropisa. Kolorit obiluje vedrim kao i tamnim tonovima, i sveprisutnom plavom bojom označiteljem osnovnog motiva i predmeta istraživanja – vode.

Željko Grulović

O AUTORKI

Lidija Krnjajić rođena je 1995. godine u Novom Sadu. Završila je srednju školu za dizajn „Bogdan Šuput“. Trenutno je studentkinja završne godine osnovnih akademskih studija na smeru Grafika u klasi profesora Zvonka Tilića, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Volonterka je u Galeriji „Šok Zadruga“ od 2011. godine. Aktivna je učesnica više kolektivnih i samostalnih izložbi širom Srbije.

Samostalne izložbe:

2020. „Šok Artsy Vol.1“, u centralnoj galeriji „Šok Zadruge“, Novi Sad

2019. „Voda“, Galerija HOL, Akademija umetnosti u Novom Sadu

2018. „Disanje“, knjižara Bulevar Books, Šok Juniori, Novi Sad

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja