Promocija knjige ” Zvuci vremena” Vojislava Bubiše Simića

15/11/2017

„Zvuci vremena“ Vojislava Bubiše Simića

 

U okviru 19. Novosadskog džez festivala, u utorak 14. novembra na „Tribini mladih“ Kulturnog centra Novog Sada, promovisana je knjiga doajena srpskog džeza Vojislava Bubiše Simića (93) pod nazivom „Zvuci vremena.“ Moderator književne večeri bio je Vitomir Simurdić, a muzičku pratnju činio je Duo Aleksandar Dujin, klavir i Dragan Kozarčić, truba.

Maestro Simić, koji je ostvario impresivnu karijeru kao dirigent Džez orkestra RTB (današnjeg Big benda RTS) i kompozitor je brojnih dela džez, simfonijske, horske, filmske i dečje muzike, u svojoj, petoj po redu knjizi, obuhvatio je celokupan 20. vek sa sećanjima na muziku i brojnim anegdotama. Knjiga sadrži 23 priče u šest poglavlja.

U konverzaciji sa Simurdićem, Bubiša Simić podelio je sa publikom radost zbog promocije upriličene u Novom Sadu u kojem ima puno prijatelja i koji smatra svojim drugim gradom, jer je njegova supruga Novosađanka. Sa prisutnima je podelio i simpatičan detalj iz „porodičnog albuma“ da su njegova mlađa kćerka i unuka prohodale na novosadskom Štrandu, inače „glavnom  junaku“ jedne priče.

– Mrzim kraj letovanja, jer mi to izgleda kao kraj jednog dela mog života, pogotovo ako leto kratko traje. Evo, sada je tek šest sati popodne, a sunce obasjava samo levu stranu naše ulice. Ulica nije gradska, nego je Štrand. Desna strana na kojoj je naša kabina, već je u senci… Opušten sam, ništa ne mislim, dremuckam tako, ne znam koliko dugo – sećanja su Bubiše Simića, koja je pohranio u svoju knjigu.

Simurdić je izneo utisak da autorova autentična sećanja predstavljaju najveću draž ove knjige i razlikuju je od prethodne četiri koje potpisuje Bubiša Simić. Podsetimo, reč je o naslovima: „Susreti i sećanja“, „Veselo putovanje sa džez orkestrom RTV Beograd po belom svetu“, „Sentimentalno putovanje“ i „Neispričane priče“.

– Kada sam napisao te 23 priče i rasporedio ih na pisaćem stolu, nisam znao šta da radim s njima, jer sam video da su vrlo različite – tematski, vremenski, pa čak i po godišnjim dobima. Javio sam se mojoj kćerki koja živi u Americi. Ona mi je priče podelila u šest poglavlja i sugerisala naslov „Zvuci vremena“ koji simboliše moju profesiju – otkrio je Simić.

Maestro, čiji je rad nagrađen brojnim vrednim priznanjima,  osvrnuo se i na današnji Džez orkestar, uz konstataciju da je jedan od najboljih u Evropi. Pohvalio je vođstvo dirigenta Ivana Ilića koji je okupio puno mladih, darovitih muzičara iz mnogih gradova i manjih mesta Srbije.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja