Koncert : KAMERNE MUZIKE SA HARMONIKOM

21/09/2017

Ciklus: PAVILJON MUZIKE

K O N C E R T

KAMERNE MUZIKE SA HARMONIKOM

Učestvuju:
MARIJANA JOSIPOVIĆ MIRKOVIĆ, flauta
DRAGAN MIRKOVIĆ, harmonika
SENKA NEDELJKOVIĆ, sopran
IVAN BURKA, udaraljke

P r o g r a m
S. Frank, V. Rihter, LJ. Nikolić, T. Lundkvist
N. Avramović Lončar, R. Galiano, A. Pijacola

Četvrtak, 21. septembar 2017.
Kulturni centar Novog Sada,
Klub „Tribina mladihˮ , u 20 sati

Dobro došli, ulaz je slobodan !

 

MARIJANA JOSIPOVIĆ MIRKOVIĆ – flauta 

Osnovno muzičko obrazovanje stekla je u Muzičkoj školi „Stevan Hristićˮ u Bačkoj Palanci, u klasi prof. Ladislava Hajnca.  Školovanje je nastavila u  Srednjoj muzičkoj školi  „Isidor Bajićˮ u Novom Sadu, koju završava kao učenik generacije u klasi prof. Mirjane Grlić.  Osnovne studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu završila je za tri godine u klasi prof. Laure Levai – Aksin, u čijoj je klasi 2009. godine stekla i zvanje magistra umetnosti. Pohađala je majstorske kurseve Janoša Balinta, Sofi Šerije i Iceša Gergelja. Brojne su nagrade koje su joj dodeljene tokom školovanja. Najznačajnije su specijalna prva nagrada na Međunarodnom takmičenju „Petar Konjovićˮ (1998), I nagrada na Republičkom takmičenju (2001), I nagrada na Festivalu flautista u Valjevu (1999, 2001, 2002). Bila je polufinalista Internacionalnog takmičenja koje organizuje Japanski kulturni centar za visoku  umetnost iz Takasakija,  a koje je 1997. godine održano u Krakovu (Poljska). NJen rad kamernog muzičara krunisan je velikim brojem priznanja, od kojih se  izdvaja III nagrada na Internacionalnom takmičenju  u Balašađarmatu (Mađarska, 1998),  kategorijam – trio flauta, I nagrada na Republičkom takmičenju, kategorija – trio flauta (1999). Ljubav prema kamernoj muzici nastavila je da neguje u okviru kamernog dua UNICO (flauta – harmonika). Na osnovu vrhunskih rezultata, kao učeniku srednje škole, dodeljena joj je povelja „Novosadski anđeoˮ. Dva puta su joj dodeljivane nagrade Univerziteta u Novom Sadu (2001, 2003). Dodeljena joj je nagradna stipendija Vlade Republike Srbije (2002), a iste godine dobila je i stipendiju Kraljevine Norveške. Bila je stipendista Republičke fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka. Još kao student 2002. godine dobija poziv da  predaje flautu u Osnovnoj muzičkoj školi „Stevan Hristićˮ u Bačkoj Palanci. Dobitnica je priznanja za izuzetne rezultate na polju muzike i muzičke pedagogije. Nastupala je na koncertima u zemlji i inostranstvu i učestvovala u snimanjima radio i televizijskih emisija. Kao solista je nastupala sa orkestrom Akademije umetnosti, a kao orkestarski muzičar u  Vojvođanskim simfoničarima i Simfonijskom orkestru jugoistočne Evrope. Od  2005. do 2007. godine, bila je stručni saradnik na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Laure Levai  Aksin. Radi kao profesor flaute u Muzičkoj školi „Josip Slavenskiˮ u Novom Sadu. Osnivač je Muzičkog centra „Orfejˮ. Bezgranična ljubav prema svom pozivu i deci bili su povod nastanka njenih autorskih dečijih kompozicija. Na konkursu Ministarstve prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izabrana je za savetnika – spoljnog saradnika za  period od 2017. do 2019. godine.

Dragan Mirković je rođen 1980. godine u Prijedoru (Bosna i Hercegovina) gde je završio osnovnu muzičku školu u klasi Aide Reizović. Srednje muzičko obrazovanje je stekao u Muzičkoj školi „Isidor Bajić” u Novom Sadu u klasi Milane Baračkov Malenica. Diplomirao je 2002. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (Nastavno odeljenje u Kragujevcu) u klasi Radomira Tomića, a magistrirao na Muzičkoj akademiji na Cetinju 2009. godine u klasi Bobana Bjelića. Usavršavao se na majstorskim kursevima Borisa Lenka, Rajmunda Kakonjija, Ježija Jureka i  Elzbet Mozer. Kao solista i član kamernih sastava, tokom školovanja je osvojio brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Bio je član više kamernih sastava i orkestra harmonika AKUDUNS „Sonja Marinković” iz Novog Sada sa kojima je ostvario niz koncertnih nastupa u zemlji i inostranstvu, kao i snimanja radio i televizijskih emisija i nosača zvuka. Učestvovao je u premijernim izvođenjima kompozicija Ninete Avramović Lončar i Ljubomira Nikolića. Nastupao je kao solista sa Subotičkom filharmonijom i Novosadskim kamernim orkestrom. Zajedno sa svojom suprugom, član je kamernog dua UNICO (flauta-harmonika), kao i brojnih drugih kamernih sastava. Pedagoški rad je započeo 2002. godine u Muzičkoj školi u Prijedoru. Od 2003. do 2005. godine radio je u Osnovnoj muzičkoj školi u Vrbasu, a trenutno je zaposlen u Muzičkoj školi „Isidor Bajićˮ u Novom Sadu. Dobitnik je priznanja za najbolje učenike i njihove mentore za 2016. godinu, koje  dodeljuje Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu. Angažovan je i kao honorarni muzičar drame i opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Senka Nedeljković, rođena je 1978. godine u Novom Sadu, gde završava osnovnu baletsku i srednju muzičku školu „Isidor Bajićˮ u klasi prof. Prizrenke Petković  i prof. Nikole Davida. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. mr Vere Kovač Vitkai 2004. godine, u čijoj klasi je i magistrirala 2007. godine. Godinu dana je usavršavala lid i oratorijum u klasi prof. Martina Klitmana na specijalističkim studijama na Univerzitetu za muzičke i  dramske umetnosti u Gracu, (Austrija, 2009/10). Trenutno se nalazi na doktorskim studijama solo pevanja u klasi dr Milice Stojadinović. Od 2001. godine je honorarni član opere Srpskog narodnog pozorišta, u kojem je ostvarila uloge:  Adina – „Ljubavni napitakˮ (G. Doniceti),  Ana –  „Vojvoda od Rajhštataˮ (P. Stojanović), Evica – „Pokondirena tikvaˮ (M. Logar), Anita –  „Jabukaˮ (J. Štraus mlađi), Kontesa Stazi – „Kneginja čardaša” (I. Kalman), Cerlina – „Don Đovani” (V. A. Mocart), Mizeta – „Boemiˮ (Đ. Pučini). Od 2005. godine je solista Kamernog operskog društva. Od 2009. do 2011. godine nastupa kao član Vojvođanskog mešovitog hora. 0d 2015. je član Udruženja „Visoko C”, sa kojim izvodi opere za decu. Sarađuje sa savremenim kompozitorima: Zoranom Jovanovićem, Sašom Kovačevićem, Nenadom Ostojićem, Ljubomirom Nikolićem. Pored brojnih koncerata u zemlji i inostranstvu, izdvajaju se solistički koncerti u  Dortmundu (Nemačka), Gentu (Belgija), Urbania (Italija), solistički  koncert sa kamernim ansablom Ars Opera u Novom Sadu, koncerti u okviru muzičkih večeri Matice srpske. Od 2002. godine se bavi pedagoškim radom, kao profesor solo pevanja u muzičkoj školi „Isidor Bajićˮ u Novom Sadu. Na brojnim takmičenjima njeni učenici su osvajali nagrade. U 2013. i 2015. godini dobitnica je nagrade koja se dodeljuje najtalentovanijim učenicima i  njihovim mentorima, a dodeljuje je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu AP Vojvodine.

Ivan Burka je rođen 1979. godine. Nakon završene srednje muzičke škole “Isidor Bajićˮ u Novom Sadu, u klasi Radovanke Pavlović (instrument viola) upisuje redovne studije viole na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Dušice Polovine koje završava 2004. godine.  Na istom fakultetu završio je (2010) i redovne studije udaraljki u  klasi prof. Nebojše Jovana Živkovića i Srđana Palačkovića. Trenutno je na Doktorskim akademskim studijama udaraljki na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Miroslava Karlovića i Srđana Palačkovića. Zaposlen je kao solo timpanista u orkestru Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Stalni je član Vojvođanskog simfonijskog orkestra na poziciji timpaniste i honorarni saradnik Beogradske filharmonije. Honorarno je angažovan i kao profesor solo udaraljki i kamerne muzike u Muzičkoj školi „Isidor Bajićˮ u Novom Sadu. Aktivan je kao solista i kamerni muzičar. Učestvovao je u okviru udaračkog ansambla „Ansambl Udaraljki Akademije Umetnosti – AUAU“ u ciklusu koncerata održavanih u gradovima Vojvodine, u cilju promocije i umetničke afirmacije perkusivnih instrumenata. U dosadašnjem radu posebno se ističe saradnja sa kompozitorom Silardom Mezeiem, sa čijim je ansamblom ostvario veliki broj audio zapisa primenjene muzike (muzika za pozorišne predstave).

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja