Ciklus „Paviljon muzike“ – koncert 5. aprila

31/03/2016

U Svečanoj sali Gradske kuće, u utorak 5. aprila sa početkom u 20 časova u okviru ciklusa „Paviljon muzike“ koncert će održati Ksenija Mijatović, Slobodanka Stević i Veronika Antunović-Marić.

index

Ksenija Mijatović rođena je 1982. godine u Somboru gde je završila osnovnu muzičku školu „Petar Konjović“. Srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ pohađala je u Novom Sadu, u klasi AleksandraĐuriđa. Akademiju umetnosti u Novom Sadu završila je u klasi prof. Laure Levai-Aksin.

Od početka muzičkog školovanja osvojila je mnoge prestižne nagrade kao što su: III nagrada na takmičenju „Petar Konjović“ (Beograd), Specijalna nagrada na Republičkom takmičenju (Beograd), III nagrada na Međunarodnom takmičenju kamernih sastava (Balašiđarmat – Mađarska), kao i niz prvih nagrada na raznim festivalima u državi. Takođe je dobitnik povelje „Novosadski anđeli“ i nagrade Pokrajinskog sekretarijata za kulturu. Svirala je u velikom broju kamernih sastava, sa kojima je takođe postigla izuzetan uspeh. Kao solista nastupila je sa srednjoškolskim simfonijskim orkestrom povodom proslave devedesetogodišnjice škole „Isidor Bajić“.

Najznačajnije priznanje predstavlja I nagrada (100 bodova) na međunarodnom takmičenju mladih muzičara u Ohridu, „Ohridski biseri“. Kao koncertni izvođač nastupa u Somboru, Novom Sadu, Beogradu, Sremskoj Mitrovici, Bačkoj Palanci… U okviru tradicionalnih projekata Akademije umetnosti u Novom Sadu, nastupila je kao solista uz pratnju Simfonijskog orkestra Akademije umetnosti. Snimala je za RTV Novi Sad. Svirala je u velikom broju kamernih sastava od kojih se izdvajaju duvački kvintet „Kvartet“ i trio „Pozitiv“. Godine 2004. sa „Pozitivom“ osvaja I nagradu na Međunarodnom takmičenju  Citta di Padova. U istom gradu su godinu dana kasnije održali celovečernji koncert.

Sertifikat „Associated Board of Royal Scools of Music“ za instruktora flaute za Jugoistočnu Evropu dobila je 2007. godine. Sa trijom „Pozitiv“ je položila ispit iz kamerne muzike (Advanced Level), koji organizuje Associated Board of Royal Scools of Music.

Pohađala je majstorske kurseve kod Mihaela Martina Koflera (Austrija), Sofi Šerije (Francuska), Janoša Balinta (Mađarska), Iceša Gergelja (Mađarska), Borisa Previšića (Švajcarska), kao i majstorski kurs iz kamerne muzike kod profesora Norberta Girlingera (Austrija) i Boštjana Lipovšeka (Slovenija).

Slobodanka Stević je rođena u Novom Sadu, gde je završila Muzičku školu “Isidor Bajić”, u klasi Eleonore Mali. Diplomirala je i završila master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi dr Doriana Leljaka. Kao pijanista usavršavala se na kursevima kod eminentnih pedagoga: Dušan Trbojević, Kemal Gekić, Nevena Popović, Jokut Mihailović, Iris Kobal, Ninoslav Živković, Svetlana Bogino, Vladimir Ogarkov, Sergej Markarov, Edvard Turgeon, Juval Admoni, Tami Kazanava i dr.

Nastupala je kao solista i kao kamerni muzičar u više od 20 zemalja sveta. Od 2003. godine bila je angažovana na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, prvo kao saradnik u nastavi klavira, potom kao saradnik na gudačkom odseku, kao i na odseku za udaraljke. U više navrata radila je kao zvanični klavirski saradnik na brojnim seminarima gudačkih pedagoga: Dejana Mihajlovića, Igora Kuret – Kuretija, Dejana Bogdanovića, Megumu Tešime. Slobodanka Stević načinila je veći broj trajnih muzičkih snimaka za RTS, RTV, RNS, Studio M, Televiziju Vatikana, RT San Marino, Israel TV.

Od 2005. godine član je klavirskog dua Ingmar sa kolegom, pijanistom Aleksandrom Gligićem. Izvođači su brojnih svetskih premijera dela domaćih i stranih kompozitora, dobitnici međunarodnih priznanja i specijalnih nagrada na internacionalnim konkursima. Stevićeva je deo ansambla “Orfelin” kao i “Boris Kovač & New Ritual Group”. Pored profesure u Muzičkoj školi “Isidor Bajić”, angažovana je honorarno u Srpskom narodnom pozorištu. Snimila je nekoliko CD izdanja: Petrovaradinska svita, Ingmar-Hesitation,Anamnesis,Cataloge of memories. Trenutno priprema novi CD sa muzikom savremenih srpskih kompozitora za 2 klavira. Sva dela su pisana i posvećena njenom duu. Dobitnica je godišnje nagrade Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije za 2010. godinu.

Veronika Antunović-Marić osnovnu i srednju muzičku školu završila je u Novom Sadu u Muzičkoj školi „Isidor Bajić” u klasi Žužane Egić. Godine 1995. upisala je Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi Ljubiše Petruševskog, kod koga je učila tri godine. Četvrtu godinu bila je u klasi Gabora Dieneša iz Budimpešte i asistenta Vladimira Puškaša. Diplomirala je 2000. godine. Magistarske studije na oboi je završila na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi Janoša Kemenja iz Budimpešte. U školskoj 1999/2000. godini bila je student na Muzičkoj akademiji „List Ferenc” u Budimpešti u klasi Petera Pongraca i asistenta Gabora Dieneša.

Na Republičkom takmičenju u Beogradu 1995. godine u kategoriji oboa osvojila je II nagradu, a 1997. godine I nagradu. Na Muzičkoj akademiji „List Ferenc” u Budimpešti pohađala je majstorske kurseve za obou kod Hana de Vrisa (Holandija) i Lasla Hadadija (Francuska). 2003. godine bila je aktivni učesnik na majstorskim kursevima u Mađarskoj kod oboiste Lenčeš Lajoša iz Štutgarta i u Nemačkoj, kod Štefana Šilija. 2004. godine i 2006. godine pohađala je majstorski kurs kod oboiste Hansjerg Šelenbergera u Nemačkoj.

Nastupala je na mnogim koncertima kao solista, te sa kamernim sastavima u Srbiji i Mađarskoj. Bila je član duvačkog kvarteta „Quaternion”. Kao član Vojvođanske omladinske filharmonije i Novosadskih solista imala je nastupe u zemlji i inostranstvu (Slovenija, Mađarska, Austrija, Nemačka). Godine 2004. je bila član  Verbier Festival Orchestra iz Švajcarske, sa kojim je koncertirala širom Evrope i Bliskog Istoka, 2010. godine MIO orkestra iz Maribora. Član je Simfonijskog orkestra jugoistočne Evrope iz Sarajeva, Vojvođanskog simfonijskog orkestra iz Novog Sada i orkestra „Orfelin“ iz Novog Sada.

Profesor je oboe u Muzičkoj školi „Vlado Milošević” u Banja Luci od 2001. do 2011. godine. Od 2008. godine nastupa sa pijanistkinjom Timeom Hotić. Trenutno radi u orkestru Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu kao solo oboista i član je Novosadskog duvačkog kvinteta i trija flauta, oboa i klavir.

Program:

  • B. de Loeillet – Sonata br.16 d-moll

I – Largo

II – Allegro con fuoco

III – Adagio

IV – Allegro

 

  • Berlioz – Trio op. 25 iz oratorijuma „Hristovo raspeće“

 

  • Dring – Trio za flautu, obou i klavir

I – Allegro con brio

II – Andante semplice

III – Allegro giocoso

 

  • Gaubert – Tarantela

 

  • Demersseman/F. Berthelemy – Fantazija na teme iz opere „Viljem Tel“

 

  • Arnold – Buržoaska svita

I – Prelude

II – Tango (Elaine)

III – Dance (Censored)

IV – Ballad

V – Valse (Ugo)

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja