Poseta dragog prijatelja

08/05/2015

Beskompromisni Tikalo ponovo u Kulturnom centru

 

Jedan od poslednjih doajena našeg fantastičnog slikarstva, nadaleko cenjeni i u akademskim krugovima poštovani Mihajlo Đoković Tikalo, predstaviće se novosadskoj publici sa najreprezentativnijim ostvarenjima iz vlastitog opusa. Slike koje će ovom prilikom biti izložene, predstavljaju pravu esenciju stvaralačkog zanosa i ujedno nam pružaju jasan uvid u zadnjih dvadeset godina ovog umetnika. Izložba će biti otvorena 11.05.2015. godine, u prostorijama novosadskog Kulturnog centra, sa početkom od 19 časova.

Važnost čitavog događaja raste, ukoliko se spomene da će ga svojim prisustvom počastvovati, ali i da ga ujedno i svečano otvoriti poznati likovni i književni esejist Draško Ređep, koji je književne krugove zadužio jezgrovitim ostvarenjem ”Tikalo genije“. U ovom po nas značajnom performansu, bitan udeo će uzeti i afirmisani Boško Petrović, koji će čitati prepisku između ova gore dva spomenuta velikana.

Sam Tikalo je vizuelno upečatljiv umetnik, koji svojim raskošnim talentom pleni i osvaja i osobe koje nemaju izrazitije afinitete prema slikarstvu. On je nalik baštovanu, u čijem se vrtu neguju različitosti i čitave palete najrazličitijih boja. Tikalo je ujedno i jedna od retkih preostalih veza između vrsnog virtuoza i običnog čoveka. Artist na žici, koji zalazi na obe strane.

2015-05-04 14.02.41

Opredeljujući se isključivo za najbolje, i za deklarisano, toliko puta provereno, Kulturni centar još jednom potvrdđuje svoj značaj za vlastiti grad i državu. Stoga se ova izložba može označiti i kao jedan od najznačajnijih kulturnih događaja ove godine, posebno ako se osvrnemo na činjenicu, da je Tikalo postao provereni gost Novog Sada, koji nam se već obraćao tokom februara na izložbi ’’Antilogika slike“, ali sa samo jednim platnom.

Ovu izložbu možete posetiti do 24.05.2015. godine, i uživati u čarobnim delima Odraslog Princa našeg slikarstva.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja