Otvaranje izložbe fotografija „Zvuk tišine“, na Tribini mladih 17. aprila u 18 časova

17/04/2016

Na „Tribini mladih“ Kulturnog centra Novog Sada u nedelju 17. aprila u 18 časova biće otvorena izložba fotografija pod nazivom „Zvuk tišine“ autorke Milice Stojanac.

Milica StojanacMilica Stojanac rođena je 27. juna 1989. godine u Idvoru u Banatu. Osnovu školu završila je u rodnom mestu, a gimnaziju „Mihajlo Pupin“ u Kovačici. Po završetku gimnazije seli se u Novi Sad i upisuje Visoku tehničku školu, odsek za primenjenu fotografiju u klasi profesorke Sibile Petenji Arbutina. Izlagala je na više kolektivnih izložbi fotografija i plakata u Foto savezu Vojvodine, SNP (Srpsko narodno pozorište) i učesnica je svetskog Bijanala fotografije 2013. godine. Od 2014. godine angažovana je kao zvanični fotograf Kulturnog centra Novog Sada i pratila je sve velike festivale i manifestacije: Ledena tišina govori, Antićevi dani, Prosefest, Infant, Džez akademija, Džez festival, Euro In Film. Od 2015. godine članica je zvaničnog tima Serbia Fashion Week. „Zvuk tišine“ je njena prva samostalna izložba.

plakat3

„Jednostavno izvrsna!
Ovom izjavom bih započeo moje impresije gledajući ovu seriju fotografija. Pred mojim očima su smenjivale fotografske slike nerealno realnih situacija, emocija i pokreta. Na prvi pogled jednostavni kadrovi, koji obiluju likovnim elementima i otvaraju nove slike pred našim očima, pričaju priču iz drugog ugla o lepoti i eleganciji baletskog pokreta. Ovom serijom fotografija, Milica je uspela da dokaže da je svoja, suočavajući se sa velikim izazovima da prikaže paradokse ove grane umetnosti. Naviknuti smo da balerine gledamo kao elegantne, nedodirljive i vrhunske umetnice, često zaboravljajući da su i one živa bića od krvi i mesa, koja žrtvuju svoje mišiće, kosti i lepotu zarad višeg cilja. Kroz kompletnu seriju fotografija, Milica zapravo fotografiše sebe, pomerajući granice između vidljivog i nevidljivog sveta.
Ipak, veštom upotrebom likovnih elemenata poput repeticije, nekonvencionalnih uglova snimanja, valera, preklopljenim ekspozicijama i filmskim prelazima u pripovedanju priče, jasno stavlja granicu koliko je dozvoljeno da se priđe njenom unutrašnjem svetu. Pred Milicom je velika karijera, jer svojom jednostavnošću pleni oko posmatrača i fokus i akcenat stavlja na prave vrednosti jednog društva – kulturu i umetnost. “ Slobodan Junior Anđelković

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja