Izložba „Under Cover“ kustoskog udruženja Kolektiv emge

02/05/2017

Izložba „Under Cover“ kustoskog udruženja Kolektiv emge, biće otvorena u sredu, 3. maja u 19 časova u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Izložbu možete pogledati do nedelje, 14. maja.

Ispod površine indie omota

 

Under Cover – izložba omota albuma nezavisnih glazbenika iz Hrvatske i regije predstavlja projekat koji je nastao iz interesa prema novoj, mladoj i nezavisnoj muzičkoj produkciji i njenoj vizuelnoj prezentaciji. Naslov izložbe kao igra reči daje naslutiti njen cilj – otkrivanje priče svakog zasebnog omota (eng. cover). Stoga je polazište primarno bilo korespodencija i razgovor o odabranim omotima albuma s umetnicima i muzičarima nezavisne muzičke scene (independent music, indie), koji svojim delovanjem odolevaju komercijalnim pristupima unutar muzičke industrije.

Izložba Under Cover bavi se primarno vizuelnim identitetom albuma nezavisnih bendova i muzičara i time okuplja mnogobrojna imena nezavisne, underground i demo hrvatske i regionalne scene. Izlaže 50 omota albuma kojima se stvara kontekstualni okvir za buduće razmatranje vizuelnog aspekta nosača zvuka, ali i rada mnogobrojnih umetnika, dizajnera i slučajnih autora koji stoje iza njih. Reč je o pregledu značajnijih izdanja u poslednjih 10 godina s naglaskom na novijim imenima nezavisne scene Hrvatske i zemalja iz regije kao što su Crna Gora, Makedonija, Slovenija, Srbija. Područje bivše Jugoslavije je zanimljivo, jer predstavlja neku vrstu translokalne scene (sve se države razvijaju u usponu pop i rok kulture i ikonike). Upravo iz tog razloga, njeno uočavanje važno je uključenje regionalnog konteksta indie kulture u projektu Under.

Vizuelne umetnosti kao propratni sadržaj muzičkog proizvoda, nisu bile često viđena tema u hrvatskim galerijskim i muzejskim prostorima. Prvu izložbu omota rok albuma realizovao je muzički kritičar i kustos Darko Glavan 1974. godine u zagrebačkom Studentskom centru. Tek 2006. godine organizovana je izložba Sound & Vision – Izbor omota ploča i CD-a iz povijesti pop i rok glazbe u zagrebačkoj galeriji Forum. Darko Glavan 2009. godine priprema u Muzeju za umetnost izložbu u obrt na temu Dizajn u ritmu muzike za ples: rok i likovnost –  koja nije održana zbog autorove smrti, što je ujedno i poslednji pokušaj samostalne izložbe na temu omota albuma. Uprkos pređašnjim izložbama, Under Cover predstavlja prvu izložbu posvećenu omotima isključivo nezavisnih sastava i muzičara.

Prikazanih 50 naslovnica različitih tema, pristupa i tehnika otkrivaju najčešći DIY princip, koji je ujedno osnovno načelo funkcionisanja nezavisne scene. Od samoincijativnog oformljavanja u muzičkom smislu produkcije albuma, do vizuelnog rešenja, nezavisna kultura nameće se kao sveže, autorsko, slobodno kreativno područje.

Kolektiv EMGE je kustosko udruženje nastalo u Zagrebu 2016. godine. Čine ga mladi entuzijasti, ponajviše apsolventi i diplomirani studenti istorije umetnosti, kojima je cilj da aktivno deluju u različitim područjima kulture, u njenom najširem smislu – a sve to u svrhu mapiranja aktuelnih pluralnih kretanja, njihovog prezentovanja i poticanja promišljanja o njima. Svaki član kolektiva, uz svima zajedničku istorijskoumetničku struku, kvalifikovan je za određeno područje koje doprinosi raznovrsnosti interesa i pluralnom pogledu određenoj problematici: od etnologije i kulturne antropologije, književnosti, jezika (engleski, francuski, nemački, hrvatski), dramskih sekcija, Centra za ženske studije i drugo. Raznovrsnost interesovanja članova i otvorenost za saradnju sa što više drugih kreativnih pojedinaca i grupa, čini ovaj kolektiv aktuelnim, savremenim, kao i svojevrsnom platformom za međusobnu razmenu znanja i iskustava.

Do sada je realizovan prvi projekat – izložba naslovnica albuma nezavisnih umetnika regije Under Cover koji svoju uspešnost zahvaljuje saradnji i kontaktu ne samo sa muzičarima, nego i sa brojnim umetnicima, dizajnerima, muzičkim novinarima, galerijama, PR stručnjacima i drugima, čime se uspostavlja jedna mreža nezavisnih, i DIY aktera savremene nezavisne scene za delovanje u Hrvatskoj i regionalno.

Izložba Under Cover održana je prvi put 2016. godine u Zagrebu, u Galeriji Pikto u sklopu ciklusa Samo jednom prvi put, a nakon toga 2017. godine u Kulturno-kreativnom centru Pixel u Koprivnici i Dnevnom boravku Kulturnog centra Karlo Rojc u Puli.

U pripremi za jesen 2017. godine je izložbeni projekat Zagrebačke kinodvorane – Prošlost i sadašnjost u saradnji sa Kulturom promjene zagrebačkog Studentskog centra.

Aktuelni članovi Kolektiva:

Tena Bakšaj

Irena Curić

Luka Čubrić

Mateja Fabijanić

Maja Pavlinić

Petra Rukelj

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja